Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Songfestival 2020 vindt op 12, 14 en 16 mei plaats in Rotterdam

De kogel is door de kerk. Enkele maanden hebben de fans met ingehouden adem gewacht op dit bericht. De NPO en de EBU hebben dan toch de knoop doorgehakt en beslist dat het vijfenzestigste Eurovisiesongfestival zal gaan plaatsvinden in de tweede grootste stad van Nederland, Rotterdam. Niet veel later kwamen ook de data naar buiten: de drie shows gaan door op 12, 14 en 16 mei. 

Vandaag werd op geheel eigen wijze bekend gemaakt wie de eer zou krijgen om de organisatie van dit immense evenement op zich te nemen. Rotterdam heeft aan het langste eind getrokken en laat hiermee ook laatste concurrent Maastricht beduusd achter. Beide steden hadden goede kaarten op tafel liggen en de strijd was niet zo maar gestreden.

Van negen naar één

Toen Duncan Laurence zijn overwinning behaalde dit jaar in Tel Aviv, maakten al snel een hele schare steden bekend interesse te hebben om het muziekfestival te organiseren. Negen steden stelden zich kandidaat bij de nationale omroep. Deze negen kregen allemaal de minimumvoorwaarden opgestuurd zodat ze konden beginnen met het opstellen van de zogenaamde bidbooks. Met zo een bidbook kan een stad zichzelf verkopen aan de organisatie. Jammer genoeg werd voor vier steden al snel duidelijk dat het niet haalbaar zou zijn om aan deze voorwaarden te voldoen. Uiteindelijk hebben vijf steden een officieel bidbook ingediend, allemaal op geheel eigen wijze. Uitvoerend producent Sietse Bakker kreeg samen met zijn team en de NPO de taak om nu uit die vijf kandidaturen de beste te vinden. Op amper een week tijd werd al beslist dat Rotterdam en Maastricht de grootste kanshebbers waren en dat hier de locatiebezoeken zouden worden gedaan. Het is een sterke strijd geweest tussen de twee steden maar de uiteindelijk beslissing is dan toch gevallen op een stad met een grote zaal: Rotterdam.

De locatie

Rotterdam zal de Songfestivalfans dus verwachten volgend jaar in Ahoy. De zaal, waar in 2007 ook al het Junior Eurovisiesongfestival heeft plaatsgevonden, krijgt nu de taak, samen met de stad Rotterdam, om van dit alles een groot feest te maken. Met een capaciteit van 15.000 toeschouwers en een vrije hoogte van drieëntwintig meter moet dit wel lukken.

Data en andere locaties

Afvaller Maastricht kan nu de wonden likken en gaststad Rotterdam begint nu echt aan de voorbereidingen. Locaties voor Eurovillage enzovoort worden ook op een later tijdstip bekend gemaakt. Wij zien jullie alvast volgend jaar allemaal graag verschijnen in de stad aan de Maas: Rotterdam. De data? De twee halve finales gaan door op dinsdag 12 en donderdag 14 mei. De grote finale volgt op zaterdag 16 mei.

De bekendmaking kwam er via televisie en op het internet. Onderstaande video werd gelanceerd. Om 15.00 uur zal de kersverse gaststad een persconferentie houden.

play

Advertentie