Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021ROTTERDAM 2021 REPETITIES

Liveblog – Rotterdam Live – Repetitiedag #5 (Woensdag 12 mei)

Welkom bij ons liveblog over de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2021. Songfestival.be is ook dit jaar weer op de eerste rij om je zo snel en kwalitatief mogelijk alle nieuwtjes te brengen over het reilen en zeilen op het Songfestivalpodium in de Ahoy in Rotterdam. Vandaag repeteren de landen van de eerste halve finale, voor de tweede keer.

flagLitouwen

play

Over het optreden van The Roop kunnen we kort zijn, het was al bijna perfect tijdens de eerste repetitiedag en dat is nu niet anders. Het is allemaal nog wat strakker, plaatsen op het podium worden beter gevonden waardoor het geheel symmetrischer overkomt. Camerstandpunten zijn bijgestuurd en maken het optreden compleet. Je ziet ook dat de groep duidelijk geniet van het avontuur en het geheel komt daardoor heel energiek over. Tijdens de eerste doorloop dreigt het even mis te lopen als de zanger zijn microfoon verliest, maar professioneel als hij is, raapt hij die op en zingt verder alsof er niets aan de hand is. Litouwen is klaar voor de grote finale.

flagSlovenië

play

Ana Soklič is duidelijk veel minder vermoeid vandaag en staat heel zelfzeker op het podium. Valse noten zal je haar niet gauw horen zingen en dat is vandaag niet anders. Dit is een zangeres die weet wat ze kan en er vandaag voluit voor gaat. De camerastandpunten zijn bijgestuurd en Ana kijkt heel overtuigend de camera in. Enige puntje van kritiek dat hier misschien gegeven kan worden is dat ze vaak behoorlijk kwaad kijkt en daardoor mogelijk minder sympathiek overkomt in de huiskamer. Ze heeft de afgelopen dagen ook hard geoefend op het lopen over het podium. Ze stapt van het grote naar het kleinere podium zonder dralen of zich zichtbaar zorgen te moeten maken over haar schoenen en de sleep van haar jurk. Deze zangeres en act zijn klaar voor volgende week.

flagRusland

play

Manhiza start op dezelfde manier aan het optreden als tijdens de eerste repetitiedag, maar buiten dat zijn er duidelijk heel wat verbeteringen aangebracht. Om te beginnen zijn de achtergrondzangers en -zangeressen gehuld in goudkleurige, loszittende, creaties. Elke van hen heeft een andere look. De zangeres draagt nog steeds haar rode jumpsuit, maar op haar hoofd heeft ze een grote goudkleurige strik. De belichting wordt ook doorgetrokken in de rest van de staging, en de bewegende jurk die de zangeres in het begin van het nummer draagt wordt nu afzonderlijk verlicht. Hierdoor licht deze goudkleurig op en past beter in het geheel. Het voelt hierdoor ook minder aan als een ‘verloren voorwerp’ dat op het podium achter gelaten is. De camerstandpunten zijn ook beter gekozen. De shots die afgelopen zaterdag achter de zangeres de zaal werden ingenomen zijn bijna allemaal verdwenen en de nadruk wordt nu gelegd op het zingende vijftal. De verscheidenheid aan achtergrondafbeeldingen vormen nu een aanvulling maar leiden niet meer af van het eigenlijke optreden. Manhiza weet met haar expressieve gelaatsuitdrukkingen de camera goed te bespelen en iedereen op het podium heeft er duidelijk zin in. Voor de derde keer op rij vandaag wordt een product afgeleverd dat klaar is voor de grote finaleweek.

flagZweden

play

Tusse en zijn gezelschap hebben er duidelijk zin in vandaag. Het optreden is veel energieker en iedereen voelt zich duidelijk thuis op het grote podium. Enkele camerstandpunten zijn aangepast, met de meest opvallende dat bij het middenstuk de zanger niet meer van opzij, maar frontaal in beeld genomen wordt. Verder is er visueel niets gewijzigd aan het optreden. De zang van Tusse is beter dan tijdens de eerste repetitiedag, maar naar het einde van het nummer is duidelijk dat hij nog niet helemaal hersteld is. Veel wordt dan overgelaten aan de stemmen op de geluidsband en als hij dan toch probeert mee te zingen gaat het enkele keren mis. Zijn stem slaat over en je hoort dat hij te veel kracht moet zetten op zijn stembanden. Hierdoor klinken de laatste noten ook niet meer zuiver. Hopelijk neemt hij na deze repetitie enkele dagen verplicht stemrust zodat hij klaar is voor de shows van volgende week.

flagAustralië

play

Australië werd deze ochtend uit het officiële repetitieschema voor vandaag verwijderd. Daar waar we tijdens de eerste repetitiedag nog een filmje te zien krijgen over het maken van de live-on-tape opname, gebeurt er vandaag niets. Wel werden enkele foto’s vrijgegeven die gemaakt werden van het optreden. Een daarvan kan je hierboven zien.

flagNoord-Macedonië

play

Vasil werkt een goede repetitie af. Aan zowel de zanger als de act ligt het niet. De achtergrondzanger van Tamara Todevska (2019) haalt alle noten met gemak, het zou best kunnen dat hij pas in de liveshow all the way gaat. Wat er te zien zal zijn op je tv-scherm is simpel maar mooi. In het begin een spot op de zanger, niet veel later allerlei visuals op zijn (niet ontblote) borst. Er is zelfs wat virtuele glitter te zien in zijn hand. De discobalprojectie op zijn hemd is ook gebleven, Dotter krijgt dus een eerbetoon. Want deze Zweedse zangeres liet een soortgelijke act zien in Melodifestivalen 2020. Eens je het koor hoort, krijg je bredere beelden van het podium te zien. Had dit koor live op het podium gestaan, zelfs al waren het maar vijf personen, dan had dat een extra troef geweest voor Noord-Macedonië. Hier mist een kippenvelmoment. Een dat ze hadden kunnen gebruiken, want eigenlijk is het gewoon het makke nummer dat de boosdoener zal zijn.

flagIerland

play

De Ieren hadden tegenover hun vorige beurt op het podium nog flink wat werk. Laten we beginnen met het vocale: nee, perfect was het allerminst. Hier en daar een uitschuiver en hier en daar een niet gehaalde toon. Uiteraard niks nieuws op het Songfestival. De act dan. Je kan niet zeggen dat de Ierse omroep lui is geweest. Ierland laat drie minuten iets erg visueels zien op het podium. Geen technisch gegoochel, maar allemaal échte attributen. Het lijkt bij momenten op een geopend kinderboekje waaruit de figuurtjes opengeklapt worden. In dat verhaaltje heeft Lesley Roy, op blote voeten en in groen broekpak, het meeste werk. Ze moet steeds perfect op tijd zijn, zonder de juiste timing valt deze act in elkaar. Lesley beseft dat, waardoor ze gehaast en gespannen lijkt. Een groot contrast met bijvoorbeeld de Litouwers die met een grote naturel op het podium staan. Maps is niet de grootste hit van dit jaar, de zang is pover (met verbetering bij elke nieuwe repetitiebeurt) en de act schattig maar het blijft afwachten of de kijkers en juryleden meestappen in het verhaal uit Dublin.

flagCyprus

play

De vertegenwoordigster van Cyprus bewijst dat het niet wil zeggen omdat je een makkelijke meestamper brengt, je niet goed zou kunnen zingen. Elena zingt zoals het moet. Niet vergeten dat ze terwijl nog danst ook. Vocaal hoeft er niet meer gesleuteld te worden. Dat kan je eigenlijk zeggen over het hele optreden. Het effect met de spiegelwand oogt goed, de danseressen komen op het juiste moment in beeld en kronkelen over het podium heen. Bij een pittige titel als El diablo zou je een drietand of twee, enkele duivelsoren en veel (vage)vuur verwachten. Daar blijft het eiland van weg. In de plaats krijg je een afgewerkt en gelikt optreden dat niet zou misstaan op een awardshow. Dus op het Songfestival is dit op zijn plaats. De laatste repetitiebeurt van Elena eindigt, naast een knipoogje van de ontspannen artieste, toch nog met vuur: de letters EL DIABLO staan in vuur en vlam. Dankzij een mooi camerashot (zie foto) een grote meerwaarde voor deze inzending.

flagNoorwegen

play

Over de tweede repetitie van Noorwegen kunnen we eigenlijk kort zijn. De stem van TIX staat tijdens de tweede repetitie meteen een stuk luider. Hij komt veel beter boven zijn achtergrondzangers uit. Ook klinkt zijn stem zuiverder dan tijdens de eerste repetitie. De zanger lijkt veel meer op zijn gemak op het grote podium in Rotterdam. De camerastandpunten waren al goed, maar zijn nu nog beter op elkaar afgestemd. De nietszeggende beelden zijn aangepast.  Aan de act lijkt verder weinig tot niets veranderd te zijn, behalve dat er nu ook vlammen rond het podium de lucht in gaan naar het einde van het nummer toe. TIX mag erg trots zijn op zijn repetitie. Noorwegen probeert de puntjes op de i te zetten deze keer.

flagKroatië

play

De tweede repetitie van Kroatië lijkt in het nog wat onstabiel qua zang. Dit verbetert gedurende het optreden. De uithaal is zeker nog niet sterk genoeg, dit kan echt nog stukken beter. De act is niet veranderd zo ver die te herinneren was. Buiten de vijf Albina’s natuurlijk, wie kan dat nu vergeten. De zangeres en haar vier dansers lijken er wel meer voor te gaan deze keer. Ze dansen alle vijf veel strakker dan voorheen. Ook draagt Albina nog steeds haar catsuit met zilveren elementen waarbij nog steeds delen ‘missen’ aan haar achterwerk. Het camerawerk lijkt nog steeds wat onsamenhangend met momenten, maar is al stukken beter dan tijdens de eerste repetitie. Albina is zeker op de goede weg, maar het geheel kan nog wat aanpassingen gebruiken. Er is meer samenhang nodig, waardoor je wilt blijven kijken. Dit is nu nog niet het geval. De tweede repetitie voor de Kroaten is geen slechte, maar of ze gaan opvallen valt af te wachten.

flagBelgië

play

België is vandaag als elfde aan de beurt tijdens de tweede repetitie in Ahoy Rotterdam. Het optreden begint net zoals de eerste keer weer heel stijlvol. De belichting lijkt nu nog mooier in beeld gebracht, veel accurater dan voorheen. De act is verder volledig hetzelfde gebleven. Ook aan de kleding van de groep is niets aangepast, het is heel simpel, maar stijlvol gebleven. De hele groep komt erg zelfverzekerd over. Geike kijkt deze keer meer in de camera en weet je mee te grijpen in het nummer. De camerastandpunten lijken dezelfde te zijn, maar er is iets gebeurd waardoor de overlopen beter aansluiten op elkaar. Het is allemaal wat meer gefinetuned ten opzichte van de eerste keer. De stem van Geike klinkt zoals altijd heel standvastig. Aan het einde lijkt het even alsof Geike emotioneel wordt en begint te huilen. Ook tijdens de doorlopen die daarna volgen zie je duidelijk dat het de zangeres van de band oprecht geraakt wordt door hier op te treden. Het perscentrum lijkt nog niet heel erg enthousiast, maar net zoals bij The Common Linnets, die in 2014 voor Nederland onverwachts tweede werden, kan het nog alle kanten op. Al met al een erg mooi en stijlvol optreden. De band zelf doet in ieder geval wat van ze verwacht wordt. Een repetitie waar België heel erg trots op mag zijn!

flagIsraël

play

Als de tweede repetitie van Israël van start gaat valt meteen op dat ze haar hoofdtooi, die ze tijdens de vorige repetitie pas aan het einde op had, nu al vanaf het begin op haar hoofd heeft staan. Nu is het gelijk veel duidelijker waarom ze haar jurk uittrekt en een kostuum van vlechten draagt. De act is niet veel veranderd. De dansers lijken wel wat minder af te leiden dan tijdens de eerste repetitie. Dit komt waarschijnlijk door de camerastandpunten die wat zijn aangepast. De Israëlische zangeres heeft nog wel wat werk aan haar vocalen. Ze klinkt nog steeds niet zoals ze waarschijnlijk zelf ook zou willen. De uithaal haalt ze dan weer wel met gemak. Deze heeft ze dan ook tot in de verdoemenis geoefend. Dit doet ze namelijk tijdens het planken. Zeker geen slecht repetitie voor Israël, maar er kan nog wat werk worden verricht.

flagRoemenië

play

De Roemeense zangeres Roxen verrast bijna in het perscentrum. Ze zingt al stukken beter dan tijdens de eerste repetitie. Echter, zingt Roxen nog zeker niet zoals het hoort te zijn. Het meedansen doet haar zeker geen goed. Met momenten lijkt ze zelfs buiten adem. De uithaal gaat zelfs helemaal de mist in. Het optreden is veel beter te volgen. De camerabeelden zijn veel krachtiger. Ook lopen ze mooier in elkaar over, waardoor het meer één geheel wordt. Het verhaal dat achter het nummer zit, is nu veel duidelijker. Je ziet meteen dat de video naar het podium is gehaald. Het concept is erg goed bedacht, helaas is de uitwerking wat minder. De act en kleding zijn niet veranderd ten opzichte van de vorige keer. Tijdens de laatste doorloop valt ineens op dat er veel meer rookeffecten worden gebruikt dan voorheen. Dit maakt het wel een stuk krachtiger. Roemenië heeft nog heel wat werk te doen, wil het volgende week doorstoten naar de finale. Niet alleen haar stem kan beter, ook bij de act kunnen de puntjes nog op de i worden gezet.

flagAzerbeidzjan

play

Bij Efendi valt meteen op dat haar haar veel minder pluizig is. Dit staat haar al veel beter. Ook wordt gelijk een camerafoutje gemaakt. Deze verdwijnt nog net richting het dak, maar is wel in beeld. Eerst lijkt het alsof de zangeres een stuk beter zingt dan tijdens de eerste repetitie, maar achteraf blijkt het dat haar eigen stem live nóg minder te horen is, waardoor (waarschijnlijk haar eigen) opgenomen stem duidelijker naar voren komt. Deze draagt eigenlijk het hele nummer. De act en outfits zijn niet anders dan voorheen. Ook is er weinig veranderd aan de camerastandpunten en belichting. Over het algeheel gezien is het eigenlijk bijna een kopie van wat er tijdens de eerste repetitie gebeurde. Buiten de stem van de zangeres en het pluizige haar natuurlijk. Geen slechte repetitie voor het land in de Kaukasus, maar dat kan ook bijna niet anders als de zangeres de lastige stukken laat overnemen door haar eigen opgenomen stem. Geen hele speciale repetitie. Het valt af te wachten of het opvalt tussen de kwaliteit die ander landen naar Rotterdam sturen.

flagOekraïne

Voor de tweede repetitie van Oekraïne wordt een stand-in ingezet. Kateryna Pavlenko, de zangeres van de groep, kan helaas niet deelnemen aan de tweede repetitie. Ze kon niet op tijd zijn, omdat ze een PCR-test moest ondergaan nadat ze aangaf zich niet optimaal te voelen. Later bleek dat ze niet positief testte, maar kon daardoor niet meer op tijd zijn voor de in-ear repetitie. Het optreden is net zoals de eerste repetitie. De stand-in van Kateryna mag heel trots zijn. Er wordt zelfs even getwijfeld of er live wordt gezongen of dat de stem van Kateryna wordt afgespeeld. Buiten haar uiterlijk zou het niet opvallen als ze in geval van nood zou invallen tijdens de liveshow. Oekraïne hoeft zich voorlopig zeker geen zorgen te maken. Het hele optreden ziet er nog steeds perfect uit. Het zou verbazen als dit de finale en zelfs de top tien niet haalt.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie