Rotterdam 2021 repetities

ROTTERDAM 2021 REPETITIESROTTERDAM 2021

Liveblog – Rotterdam Live – Repetitiedag #1 (Zaterdag 8 mei)

Welkom bij ons liveblog over de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2021. Songfestival.be is ook dit jaar weer op de eerste rij om je zo snel en kwalitatief mogelijk alle nieuwtjes te brengen over het reilen en zeilen op het Songfestivalpodium in de Ahoy in Rotterdam. Vandaag repeteren de landen van de eerste helft van de eerste halve finale, voor de eerste keer.

flagLitouwen

play

The Roop uit Litouwen bijt de spits af op de eerste repetitiedag. Tijdens de eerste beurt hebben we enkel beeld, maar geen geluid. We kunnen dus geen uitspraken doen over de zangcapaciteiten van de zanger. Visueel ziet alles er alvast piekfijn uit. Het camerawerk staat al zeer goed op punt. Er wordt afwisselend met één en drie schermen tegelijk naast elkaar gewerkt. Tijdens het laatste refrein neemt de zanger de camera mee, wat heel ontwapenend werkt. Meer dan zeven verschillen met het optreden uit de nationale finale zijn er evenwel niet, zelfs de outfits zijn identiek dezelfde. Weinig grote verrassingen of verbeteringen, maar wel een geslaagde opener om het publiek meteen mee te krijgen tijdens de eerste halve finale.

Tijdens de laatste beurt was er wel geluid voor de pers. We bespeurden geen enkele valse noot en leken de videoclip zonder meer te horen en te zien – en dat is allerminst negatief bedoeld.

flagSlovenië

play

Ana Soklič lijkt wat vermoeid op het podium te staan. Ze draagt dezelfde witte outfit als in de officiële videoclip en staat alleen op het podium. Op de achtergrond worden goudkleurige bollen afgewisseld met afbeeldingen van de aarde. Veel spannends gebeurt er niet op het podium, Ana staat er, net als in de videoclip, wat stijf bij. Halverwege het nummer begeeft ze zich naar een ander podium. Dat dit nog wat repetities zal vragen, is duidelijk. De zangeres moet over podiumbruggen van verschillende hoogte en verliest hier, door haar 10 cm hoge hakken, even het evenwicht. Ook de sleep van haar outfit helpt haar niet tijdens deze verplaatsing. Op het tweede podium staat de zangeres nu schoenloos, maar dat is vermoedelijk niet de bedoeling. Vocaal zit alles goed, maar het is duidelijk dat ze nog niet voluit gaat tijdens deze eerste repetitie.

Tijdens de tweede beurt die we te zien krijgen, is alles nog steeds niet volledig op punt (al dienen daarvoor natuurlijk repetities). Ook qua camerawerk zijn er nog wat verbeterpunten. Veel shots zijn te breed en laten Ana ‘verdrinken’ op het grote podium.

flagRusland

play

Manizha start met de camera op haar gezicht gericht. Eerst denk je dat ze een traditionele Russische jurk draagt, maar naarmate de camera verder uitzoomt, doet de jurk nog het meest denken aan de jurk van Linda Wagenmakers uit 2000. Tijdens de eerste strofe van het nummer rolt de zangeres letterlijk over het podium in deze bizarre creatie, maar daarna stapt ze daaruit en gaat ze in de welgekende rode jumpsuit verder. De verdere staging is niet gewijzigd ten opzichte van de Russische selectieronde. De zangers flankeren haar vierkantsgewijs, maar dragen deze keer trainingspakken. Op de achtergrondschermen flitsen verschillende soorten beelden voorbij, van historisch Russische taferelen, over woorden uit het lied naar projecties van tientallen vrouwen. Vocaal zit alles goed, maar door de drukke achtergronden komt het geheel wat druk en rommelig over.

Tijdens de tweede repetitie die we hier te zien krijgen, is er niet veel gewijzigd, alhoewel Eurovision.tv meldt dat de Russische delegatie met pyrovlammen van 5 meter hoog aan het oefenen was tussen de repetities door.

flagZweden

play

Tusse uit Zweden heeft gelukkig geen vocale schade opgelopen na zijn operatie vorige maand. Hij brengt zijn eerste optreden vandaag zuiver, maar nog wat ingetogen. Visueel heeft Zweden de act uit Mello hier neergezet. Dit is iets wat ze al enkele jaren doen, maar om een of andere reden komt de act hier minder sterk over. Het enige verschil zit in de kleuren van de outfit die de zanger draagt. Tijdens deze repetitie lijken sommige camerastandpunten nog niet helemaal goed te zitten waardoor de zanger soms vanuit een bizarre positie in beeld komt. Naar het einde toe is er wat actie als de zangers, samen met achter hen op het scherm geprojecteerde figuren, naar voor wandelen. Al bij al een degelijke, maar misschien iets te weinig inspirerende eerste repetitie voor Zweden.

flagAustralië

play

De Australische delegatie is niet in Rotterdam aanwezig. In de eerste halve finale van dinsdag 18 mei wordt het op voorhand opgenomen back-upoptreden uitgezonden. Een korte making of verscheen op het YouTube-account van het Songfestival. Montaigne experimenteerde met verschillende, donkere outfits, wat flink afsteekt tegen de liedjestitel Technicolour. Ze wordt alvast geflankeerd door drie danseressen, maar verdere details blijven wellicht een goed bewaard geheim tot aan de generale repetities.

flagNoord-Macedonië

play

Na een lange middagpauze komt Vasil uit Noord-Macedonië op het podium in Rotterdam. Hij begint alleen op een donker podium met een enkele spot op hem gericht. Er worden goudkleurige visuele effecten gebruikt die een hart en sterrenstof voorstellen. Nadien kleurt het podium in gelijkaardige kleuren op. Vasil draagt een sober, donkergekleurd pak, maar met een opvallende cape. Naar het einde van het optreden toe wordt het podium weer donker en gooit Vasil de cape af. Zijn T-shirt (of vest) eronder lijkt dan een discobol die oplicht en het geheel doet wat denken aan wat de Zweedse zangeres Dotter vorig jaar deed in Melodifestivalen. Nadien wordt het podium weer lichter. Vasil staat moederziel alleen op het podium en dat speelt hem parten. Het lied en optreden in deze vorm, tijdens de eerste repetitie, maken onvoldoende indruk om het als een grote kanshebber voor een finaleplek te zien. Al moeten we toevoegen dat er vocaal niks aan te merken is, op een enkele valse noot na.

Bij de tweede beurt die we te zien krijgen, is er niets veranderd. Wel valt ons op dat de backings, die dit jaar niet live moeten zijn, nogal ‘hol’ overkomen. Livestemmen waren veel beter tot hun recht gekomen om het geheel wat extra kracht bij te zetten.

flagIerland

play

Lesley Roy laat voorlopig niet in haar kaarten kijken. Terwijl wij hier geduldig zaten te wachten om iets van de repetitie te zien, werd alles achter gesloten deuren (of in dit geval camera’s) afgehandeld. Op de website Eurovision.tv is ondertussen wel verschenen dat de staging voor Ierland indrukwekkend is en dat Lesley zich in een virtueel bos bevindt. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd naar de volgende repetitiedag voor Ierland.

Totaal onverwacht hebben we dan toch net de derde en laatste repetitie van Ierland te zien gekregen. Dat Lesley niet de beste zangeres van de klas is, was al geweten, maar vandaag bevestigt ze dat opnieuw. De start van het nummer zit er vocaal volledig naast en doorheen het nummer balanceert ze op de rand van haar kunnen. Visueel zit dit ‘bos’ nog met haken en ogen aan mekaar. Het is ook duidelijk te zien dat Lesley nog niet weet waar de camerastandpunten zitten en wanneer ze zich naar een andere locatie moet begeven. Ierland probeert met deze staging anders te zijn dan de anderen. Ze gebruiken de digitale schermen niet en zoals te zien is naar het einde van het nummer toe, staan alle attributen die ze hier gebruiken effectief op het podium. Om dit finalewaardig te maken, is er nog heel wat werk aan de winkel.

flagAlbanië

noimage
novideo

Eerlijk is eerlijk, Vasil uit Noord-Macedonië zingt net als Ana uit Slovenië als een van de beste. Het nummer daarentegen moet je persoonlijke smaak zijn.  Verder niet iets wat we nog nooit eerder zagen. Dit is een nummer waarbij het tijd is om naar het toilet te gaan.

Morgen, op zondag 9 mei, repeteert België voor het eerst in de Ahoy. Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie