Duitsland

DUITSLANDSTOCKHOLM 2016

‘Big 5’ en Zweden treden op in de halve finales

De Reference Group van het Eurovisiesongfestival kwam vorige week samen in Berlijn om de toekomst van de wedstrijd te bespreken. Een eerste beslissing die naar buiten werd gebracht, werd een meer ‘prominente’ aanwezigheid van de reeds geplaatste landen in de halve finales.

Concreet betekent dat dat de deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en gastland Zweden ook zullen optreden tijdens de halve finales, net zoals ze dat zullen doen tijdens de finale. Uiteraard kan er niet gestemd worden op die inzendingen. Tijdens de loting voor de halve finales eind januari volgend jaar zal dus niet alleen worden bepaald welke van de zes landen stemmen in welke halve finale, maar dus ook welk land in welke halve finale al optreedt. De EBU maakte alvast bekend dat Duitsland dat in de tweede halve finale zal doen, op donderdag 12 mei volgend jaar.

Zo komt er ook een wijziging in de repetitieschema’s, want de geplaatste landen hebben altijd hun tweede en laatste repetitie de woensdag ná de eerste halve finale. Waar de delegaties uit die landen normaal gesproken enkele dagen later kwamen dan de andere, moeten ze vanaf volgend jaar enkele dagen vroeger in de zaal zijn, om als eerste te repeteren.

Opvallend: er wordt geen woord gerept over Australië, dat deelnam aan de afgelopen editie van het songfestival én ook onmiddellijk geplaatst was voor de finale.

Advertentie