Denemarken

DENEMARKENEX-DEELNEMERSSTOCKHOLM 2016

Diskwalificaties op til in Scandinavië?

Het zijn toestanden die we eerder verwachten in landen als Oekraïne in Wit-Rusland, maar dit jaar is niets minder waar. Het lijkt erop dat in zowel Noorwegen als Denemarken een liedje uit de nationale finale zal worden gezet.

Noorwegen

Bij de Noorse Melodi Grand Prix is er veel te doen rond het nummer van zanger Freddy Kalas, aka Fredrik Auke. Zijn zelfgeschreven lied in de race Happy Rush zou te fel lijken op een van zijn eerdere nummers, dat hij in 2011 onder een andere artiestennaam had uitgebracht. De omroep NRK is al tussenbeide gekomen en voorzag een oplossing. In plaats van de zanger uit de wedstrijd te zetten, werd hem gevraagd het refrein te herschrijven. Het lied is ook al herdoopt naar Feel the Rush. Of de kous daarmee af is, is nog niet helemaal bevestigd.

Oordeel hier zelf of de gelijkenissen tussen beide nummers treffend zijn of niet.

Denemarken

Ook in de Deense Melodi Grand Prix is er een haar in de boter. Zangeres Anja Nissen zou normaal gezien deelnemen aan de voorronde met de song Never Alone, geschreven door ex-winnares Emmelie de Forest. Nu blijkt dat de Forest Never Alone al elf keer heeft gebracht tijdens optredens, ook vóór 1 september 2015. Dat is de deadline die de EBU stelt waarvoor liedjes voor het komende songfestival niet publiekelijk mogen worden gepubliceerd als single.

De regels van het songfestival zijn echter wat vaag: in dit geval is het lied namelijk nooit eerder commercieel uitgegeven, maar is het al wel gebracht voor een publiek, waardoor het niet meer nieuw is. Het is nu aan de bazen van de Deense voorronde om te beslissen over het lot van Anja Nissen en Never Alone.

De Deense voorronde kwam al eerder in de boulevardpers van het land, omdat voor het tweede jaar op rij de deelnemende liedjes vroegtijdig gelekt waren via Spotify.

Update: De Deense omroep DR heeft de EBU inmiddels gecontacteerd. Als Anja Nissen de Deense finale wint, maakt de EBU er geen probleem als het lied deelneemt aan het songfestival. Het zou de wedstrijd immers niet verstoren of vervalsen.

Advertentie