Italië

ITALIESTOCKHOLM 2016

Format ‘Sanremo 2016’ vrijgegeven

De Italiaanse omroep RAI heeft details vrijgegeven over hoe het muziekfestival van Sanremo er volgend jaar uit zal zien. De 66e editie wordt gehouden tussen dinsdag 9 en zaterdag 13 februari.

Er zijn opnieuw twee categorieën, de Campioni of gevestigde waarden, en de Nuove proposte of nieuwkomers. De nieuwkomers zijn met acht en worden tegenover elkaar gezet in duels. Op woensdag 10 en donderdag 11 februari strijden er telkens twee keer twee nieuwkomers tegen elkaar in duels. De in totaal vier winnaars daarvan gaan naar de uitzending op vrijdag 12 februari. Na nog twee duels blijven er dan nog twee artiesten over, die in een laatste duel gaan. De winnaar daarvan wordt in dezelfde uitzending bekend gemaakt.

Bij de Campioni brengen op dinsdag 9 en woensdag 10 februari telkens negen ervan hun liedjes, waarop de kijkers kunnen stemmen. Resultaten worden er evenwel niet bekend gemaakt: het gaat enkel om een voorstelling van de liedjes. Op donderdag 11 februari zingen ze alle achttien een cover van een bekend Italiaans nummer, zonder stemming. De volgende avond brengen alle Campioni hun origineel nummer, en vallen er vijf van de achttien af. De stemmen van de eerste twee uitzendingen worden daarbij opgeteld bij die van de uitzending van vrijdag.

De vijf afvallers ondergaan een tweede stemronde: het publiek mag nog een wildcard uitdelen. Wie die krijgt, wordt aan het begin van de finale op zaterdag 13 februari bekend gemaakt. Er staan dan dus veertien Campioni in het deelnemersveld. De top-3 daarvan gaat door naar de superfinale, waarvan de uiteindelijke winnaar de kans krijgt Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Moest hij of zij dat niet willen, krijgt de runner-up de kans.

Op dinsdag, woensdag en donderdag hebben publiek en jury 50% stemrecht. Op vrijdag- en zaterdagavond komt er nog een persjury bij die 30% in de pap te brokken heeft. Het aandeel van de vakjury wordt gereduceerd tot 30%, en het publiek heeft nog 40% stemrecht.

Advertentie