Malta

MALTASTOCKHOLM 2016

Ira Losco waagt opnieuw haar kans in Malta

Tijdens de nieuwsuitzending van de Maltese staatsomroep TVM werden de 49 weerhouden kandidaten bekend gemaakt waarvan er uiteindelijk 20 zullen deelnemen aan Malta Eurovision Song Contest 2016, de lokale songfestivalvoorronde.

De omroep liet weten dat de selectie zoals gebruikelijk in de laatste jaren op twee opeenvolgende avonden zal worden afgewerkt. Op vrijdagavond 22 januari treden de 20 geselecteerde halve finalisten aan met hun liedje. Zes ervan sneuvelen, de andere veertien stoten door naar de finale, de avond nadien, zaterdag 23 januari. In beide uitzendingen stemt een zeskoppige vakjury en het Maltese publiek als ‘zevende jurylid’, oftewel met slechts een slordige 14% stemrecht in het eindoordeel.

Er werden 153 inzendingen ontvangen bij de omroep, en 49 daarvan werden weerhouden na een eerste schifting. Tijdens een latere uitzending van het programma Xarabank worden de 20 gelukkigen bekend gemaakt die eind januari mogen aantreden.

Bij de 49 kandidaten zoals steeds een heleboel bekende namen uit eerdere edities van de nationale finale. De bekendste is die van Ira Losco, die in 2002 een tweede plek pakte voor Malta met het lied 7th Wonder. Zij is met twee liedjes in de race. De volledige lijst is terug te vinden op de website van de Maltese omroep.

Op het afgelopen songfestival in Wenen werd het eiland vertegenwoordigd door zangeres Amber. Met Warrior overleefde ze echter haar halve finale niet.

Advertentie