Wenen 2015 halve finale 2

logo
Datum
15-10-2022
Locatie
Wenen
Aantal deelnemers
40
Terugkerende landen
Cyprus, Servië, Tsjechië
Terugtrekkende landen
Oekraïne
Presentatie
Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler & Arabella Kiesbauer
Pauzeact

\'Funny moments in the Eurovision voting history\'

Stemsysteem

Elk land gaf 1 tot 12 punten, zonder 9 en 11, aan zijn top-10

Winnaar
Måns Zelmerlöw - Heroes (Zweden)

Op donderdagavond was het traditiegetrouw tijd voor de uitzending die gepakt zat tussen de twee andere: de tweede halve finale, dit jaar van het zestigste Eurovisiesongfestival. Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk én Australië stemden mee in deze halve finale.

Over 2015

De uitzending begon zonder openingsact, maar onmiddellijk met een verwelkoming door de drie presentatrices van de avond, Arabella Kiesbauer, Alice Tumler en Mirjam Weichselbraun. Vervolgens maakte de kijker ook kennis met Conchita Wurst, winnares van vorig jaar, die de gesprekjes met de artiesten vanuit de greenroom verzorgde en de landen afriep terwijl de artiesten zich een weg naar het podium baanden.

Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichsalbraun & Alice Tumler

Zeventien landen namen deel in deze halve finale, inclusief Cyprus en Tsjechië, twee landen die na respectievelijk een en vijf jaar afwezigheid weer deelnamen. De Cypriotische zanger John Karayiannis zorgde ervoor dat zijn eiland voor het eerst sinds 2012 nog eens in de finale stond, en zanger Knez uit Montenegro en rolstoelpatiënte Monika Kuszyńska uit Polen leverden hun landen een tweede opeenvolgende finaleplek op, na een reeks mindere jaren.

De zege in deze halve finale ging overduidelijk naar het puike visuele optreden van de Zweed Måns Zelmerlöw, maar de rest van het erepodium werd gevuld door landen die het de afgelopen jaren beide erbarmelijk hadden gedaan. Israël werd vertegenwoordigd door de 16-jarige Golden Boy Nadav Guedj die in zijn uptemponummer expliciet na drie minuten afscheid nam van de kijker en zijn optreden beëindigde met een selfie, en Letland gooide hoge ogen met de Burkinees-Letse zangeres Aminata en haar elektronische R&B-nummer Love Injected. Beide landen plaatsten zich voor de finale, voor het eerst sinds respectievelijk vijf en zeven jaar.

Måns Zelmerlöw

Het teruggekeerde Tsjechië kon dan weer niet profiteren, en bleef steken in de halve finale. Zangeres Marta Jandová had nochtans haar schoen uitgegooid tijdens haar optreden, maar zonder resultaat. Zowel Georgië als Malta hadden beide een liedje afgevaardigd dat Warrior heette – het was de allereerste keer ooit dat er twee liedjes met een identieke titel in dezelfde wedstrijd deelnamen – maar de Maltese Amber boekte veel minder succes met haar versie. Nadat Denemarken afgelopen dinsdag was uitgeschakeld voor het eerst sinds 2007, kon buurland IJsland niet achterblijven, en ook zij ontbraken voor het eerst in acht jaar tijd in de finale dankzij een slecht beoordeeld optreden van Maria Olafs.

Dwergstaat San Marino werd vertegenwoordigd door twee jongelingen die eerder hun landje hadden vertegenwoordigd op het Junior Eurovisiesongfestival, maar die ervaring zette geen zoden aan de dijk. Het enige liedje dat het nog slechter deed kwam uit Zwitserland. Zangeres Mélanie René was de eerste uit het Franstalige deel van haar land sinds negentien jaar die mocht zingen onder de rood-witte vlag, maar ze kreeg er enkel de rode lantaarn voor.

België en Nederland

Zowel België als Nederland namen deel aan de eerste halve finale.

De pauze en de punten

Deze halve finale had geen werkelijke pauzeact, maar wel enkele filmpjes die op een grappig bedoelde wijze de kijkers lieten kennismaken met bekende Oostenrijkers en het beruchte verleden van het Eurovisiesongfestival, in het kader wat in het Engels ‘Throwback Thursday’ heet. Na nog wat gesprekjes met de reeds geplaatste artiesten, werd begonnen met het bekendmaken van de tien finalisten. Dat gebeurde op zo’n snel tempo dat het binnen de drie minuten allemaal in kannen en kruiken was – een voorbode voor de finale zou het hoegenaamd niet zijn.

Onmiddellijk na afloop van de finale werden de gedetaileerde rangschikkingen per land en jurylid vrijgegeven. Måns uit Zweden won de jury- en telestemming met de vingers in de neus, en de verschillen tussen beide stemmingen waren feitelijk marginaal te noemen. Malta werd meer geapprecieerd door de jury’s dan de televoters, en vooral het verschil in rangschikking van Polen springt in het oog, met 114 punten van het publiek en slechts tien van de vakjury’s.

#Officieel resultaat Enkel televoting Enkel jurystemming 
1Zweden217Zweden195Zweden208
2Letland155Israël157Letland155
3Israël151Letland116Noorwegen144
4Noorwegen123Polen114Israël114
5Slovenië92Noorwegen104Slovenië84
6Cyprus87Litouwen98Ierland84
7Litouwen67Slovenië95Malta84
8Polen57Cyprus80Cyprus76
9Montenegro59Montenegro58Azerbeidzjan67
10Azerbeidzjan53Tsjechië51Litouwen52
11Malta43Azerbeidzjan37Montenegro47
12Ierland35Malta32Tsjechië34
13Tsjechië33Portugal24Portugal23
14Portugal19IJsland21Zwitserland15
15IJsland14San Marino16IJsland15
16San Marino11Ierland14Polen10
17Zwitserland4Zwitserland6San Marino6

Resultaten

Advertentie