DUITSLANDSTOCKHOLM 2016

Veel kritiek op Duitse songfestivalselectie

Er is wat aan de gang in Duitsland na de bekendmaking van Xavier Naidoo als de vertegenwoordiger voor 2016. Niet iedereen is het eens met de beslissing van de Duitse omroep om de controversiële zanger naar het songfestival te sturen. Ann Sophie, de falende vertegenwoordigster van 2015, doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat omroep NDR haar na het songfestival liet vallen als een baksteen.

Meer dan 10.000 personen ondertekenden al een online petitie om zanger Xavier Naidoo niet naar het Eurovisiesongfestival te sturen. Die petitie komt er niet geheel onverwachts want vlak na Naidoo’s aanduiding waren er veel negatieve commentaren te lezen op sociale media. Omroepen NDR én ARD lazen die vele kritieken ook en stuurden een officiële verklaring de wereld in waarin Xavier zelf aan het woord komt. De zanger zegt dat hij voor de vrijheid van meningsuiting is en dat de kritieken komen van mensen die hem helemaal niet kennen.

Velen willen Xavier niet naar Zweden sturen omwille van zijn omstreden overtuigingen en uitspraken. Zo zegt hij dat Duitsland eigenlijk geen vrij land is en hij denkt dat de aanslagen van 9/11 te maken hebben met een intern complot. Dan is er ook nog de song Wo sind, waarin hij homoseksuelen aanvalt en ze vergelijkt met pedofielen. Xavier zelf zegt dat hij homo’s helemaal niet viseert. Daar komt nog bij dat de liedjesteksten van Xavier vaak spiritueel en politiek getint zijn. Hij werd hierdoor al een aanhanger van het antisemitisme genoemd.

Velen zijn ook niet te spreken over het feit dat NDR Xavier zonder voorronde heeft aangeduid. Guildo Horn, in 1998 de Duitse kandidaat, geeft er van langs op Facebook. ‘Hoe makkelijk is dat, zeg?! Het songfestival is voor mij altijd een vrije en democratische wedstrijd geweest! Onze belastingen dienen tenslotte nog steeds voor heel het gebeuren. Proficiat, zeer inventief van jullie’, schrijft de zanger kwaad.

Tenslotte komt er ook nog kritiek uit onverwachte hoek. In een recent interview haalt zangeres Ann Sophie, in 2015 allerlaatste op het songfestival met nul punten, zwaar uit naar de Duitse omroep. ‘We hadden zoveel plannen, maar na Wenen negeerden ze mij gewoon volledig. Dat is ook de reden waarom er geen nieuwe singles, clips of concerten geweest zijn. Het is niet dat ik het niet graag wilde’, zegt ze duidelijk.

Ondanks alle kritiek blijft Xavier Naidoo de Duitse kandidaat voor 2016. Er zijn geen aanwijzingen dat daar verandering in zou komen.

Advertentie