Bazel 2025

BAZEL 2025

Enkele feiten en cijfers over het Eurovisiesongfestival 2025 in Bazel

Het 69ste Eurovisiesongfestival alweer is deze week van start gegaan in Bazel, met de eerste generale repetities en vanavond de eerste liveshow. Bij zulke shows komt altijd veel kijken, dus zijn opnieuw heel wat feiten en cijfers te rapen. We geven een overzicht.

Op het Songfestival 2025 zijn maar liefst 20 talen te horen, het hoogste aantal sinds de vrije taalregel in 1999. We horen behalve Engels en Frans ook Albanees, Fins, Georgisch, Italiaans, Zweeds en daarmee is het lijstje dus nog lang niet compleet.

Eigen landstaal

Zo zingt Zweden voor het eerst sinds 1998 opnieuw in het Zweeds, met zelfs wat Finse woorden. Het land wordt namelijk vertegenwoordigd door Finnen, maar daarover later meer.

Letland brengt voor het eerst in twintig jaar weer een volledig nummer in de eigen landstaal en Georgië keert terug naar het Georgisch voor het eerst sinds 2019.

Zes liedjes bevatten Franse teksten, het hoogste aantal sinds 1978, zo ook het lied van de Nederlandse kandidaat Claude.

Afkomst van de deelnemers

Verder een bijzonder detail over NAPA uit Portugal. De zanger is pas de tweede artiest uit Madeira ooit op het Eurovisiepodium. Sissal uit Denemarken vertegenwoordigt als tweede act ooit de Faeröer, na Reiley in 2023.

ADONXS is de eerste Slowaakse artiest sinds 2012, maar vertegenwoordigt niet zijn eigen land Dat neemt namelijk niet deel.

Justyna neemt voor de tweede keer deel voor Polen, 30 jaar na haar eerste deelname. Dat is het langste interval tussen twee deelnames in de Songfestivalgeschiedenis.

Zeven inzendingen worden gebracht door artiesten die in een ander land geboren zijn dan het land dat ze vertegenwoordigen. Zweden stuurt dus Finse artiesten en verder sturen de volgende landen ook iemand met een andere nationaliteit.

  • Ierland wordt vertegenwoordig door een Noor;
  • Duitsland wordt vertegenwoordigd door Oostenrijkers van Hongaarse en Roemeense afkomst;
  • Tsjechië stuurt een Slowaakse artiest;
  • Nederland wordt vertegenwoordigd door een zanger die geboren is in DR Congo;
  • San Marino wordt gezongen door een Italiaan;
  • Kroatië’s act is geboren in Bosnië-Herzegovina.

Bijzonderheden aan de liedjes

Sommige inzendingen vallen op door hun lengte of inhoud. Het Sloveense lied How Much Time Do We Have Left heeft de langste titel van dit jaar, terwijl het Armeense Survivor niet minder dan tien songwriters telt.

De Ierse zangeres Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen draagt de langste naam van dit jaar, goed voor 33 letters.

Het lied van de Franse zangeres Louane, Maman, eindigt met een gesproken boodschap van haar dochter.

San Marino zingt het woord Italia maar liefst 18 keer, het lied heet dan ook Tutta l’Italia, en is niet de enige met een knipoog naar eten. Estland noemt net als San Marino expliciet ‘spaghetti’ in zijn tekst.

Enkele getallen

Ook tellen is een trend: Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk verwerken allemaal telwoorden of aftellingen in hun nummers.

De productie in Bazel is een technisch meesterwerk. In totaal worden 22 camera’s gebruikt, waaronder 7 draadloze en 2 met antennesystemen.

Het podium

Het lichtontwerp is al even indrukwekkend. 4.500 armaturen, voornamelijk met energiezuinige led- en lasertechnologie, worden aangestuurd via 330.000 lichtkanalen en 2 km programmeerbare lichtstrips.

Het podium rust op 15 kilometer aan steigers, met 350 m² decor in bergachtig thema. Ook visueel wordt er uitgepakt met 750 m² ledvideomuren, 200 m² ledvloer en 16 projectoren die het decor tot leven brengen.

In totaal zijn er 100 pyrotechnische posities, 150 luidsprekers, 100 draadloze microfoons en 250 in-ear monitors actief. Communicatie loopt via 450 radio’s, 160 intercompanelen en 90 mobiele eenheden.

De ploeg achter de schermen

De productie maakt gebruik van 8 km glasvezel- en 8 km IT-kabel en een ploeg van 30 mensen wisselt decorstukken in amper 42 seconden.

Achter dit alles staat een ploeg van 250 mensen, die 24/7 doorwerkt gedurende 45 dagen om de show vlekkeloos te laten verlopen.

Ticketverkoop

Voor elke show zijn 6.500 tickets verkocht aan fans uit meer dan 83 landen. Dat hadden er heel wat meer kunnen zijn en maakt opnieuw iets duidelijk. Het Eurovisiesongfestival is en blijft een wereldwijd fenomeen.

Advertentie