EBU
EBU neemt maatregelen voor welzijn kandidaten Songfestival
De EBU is met een rist maatregelen op de proppen gekomen die het welzijn van Songfestivaldeelnemers en -medewerkers ten goede moet komen vanaf de komende editie in Bazel. Een onderdeel is een gedragscode die iedereen met accreditatie moet ondertekenen.
Na alle ontluisterende verhalen en ophef over de sfeer en gang van zaken achter de schermen op het afgelopen Songfestival in Malmö lijkt de EBU de zaken serieus te nemen. De koepelorganisatie van Europese publieke omroepen komt met nieuwe regels en initiatieven die het welzijn en de veiligheid van alle deelnemers en werknemers moeten beschermen.
Professioneel gedrag
Iedereen die volgend jaar een accreditatie op het Songfestival wil bemachtigen (denk aan deelnemers, delegatieleden, werknemers en journalisten) zal een gedragscode moeten goedkeuren. Daarin wordt gewezen op het zich houden aan lokale regel- en wetgeving en staan verwachtingen over professioneel gedrag, het belang van een faire wedstrijd en verantwoordelijke communicatie.
Daarnaast komt er een zogenaamd Duty of Care Protocol waarin ‘het verzekeren van de veiligheid, het welzijn en het succes’ van alle deelnemende kandidaten centraal staat.
Beide documenten worden de komende dagen integraal gepubliceerd op de officiële website van het Songfestival.
Meer repetities achter gesloten deuren
Ook productioneel schuift er wat. Zoals al eerder aangekondigd komen er in de artiestenfoyer speciale zones waar deelnemers niet gefilmd mogen worden. Meer repetities zullen achter gesloten deuren plaatsvinden en de schema’s daarvan worden aangepast ‘om te verzekeren dat artiesten voldoende tijd hebben om te rusten en de gaststad te zien’.
Daarnaast komt er een welzijnsproducent als centraal contactpersoon voor kandidaten en werknemers ‘om een veilige, respectvolle en ondersteunend klimaat’ te bestendigen.
Al het bovenstaande zal uitmonden in een Eurovision Pledge, een nieuw document dat volgend jaar wordt geschreven waarin de waarden van diversiteit en inclusie op het Songfestival extra in de verf zullen worden gezet.
Talloze incidenten
Wie goed tussen de regels leest, ontwaart onrechtstreekse verwijzingen naar de talloze incidenten die het Songfestival 2024 achter de schermen plaagden. Denken we aan de Joost Klein-saga die leidde tot zijn diskwalificatie, maar ook de omstreden deelname van Israël en verschillende kandidaten die zich daar kritisch over uitlieten en zelfs dreigden met opstappen.
Het is de vraag of de voorgestelde wijzigingen zoden aan de dijk zullen brengen om de veiligheid en integriteit van alle deelnemers beter te beschermen. Afspraak in mei 2025 in Bazel.