Junior 2023

JUNIOR 2023

Junior Eurovisiesongfestival 2023: zestien deelnemers, Estland debuteert

De EBU heeft de lijst bekendgemaakt van de omroepen en landen die zullen deelnemen aan de 21ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival. Na Duitsland in 2020, mogen we ook dit jaar een nieuwkomer verwelkomen: Estland debuteert op het kinderfestival.

De volgende landen doen op 26 november in Nice een gooi naar de overwinning: Albanië, Armenië, Duitsland, Estland, Frankrijk, Georgië, Ierland, Italië, Malta, Nederland, Noord-Macedonië, Oekraïne, Polen, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Net zoals vorig jaar komen er zestien deelnemers aan de start. Het deelnemersveld is wel enigszins gewijzigd.

De verrassing van de dag is het debuut van Estland. Deze Baltische staat nam, in tegenstelling tot Litouwen en Letland, nog nooit deel aan het kinderfestijn. In 2003 en 2004 zond de Estse omroep het festival wel uit, maar tot een werkelijke deelname kwam het in die periode dus niet. De 11-jarige Arhanna Sandra Arbma wordt de eerste vertegenwoordiger van het land.

Na een jaar van bezinning keert de Duitse omroep KiKA terug naar het kinderfestival. Het zal de eerste keer zijn in de geschiedenis van het festival dat alle landen uit de Big 5 van het eigenlijke Eurovisiesongfestival aanwezig zijn in dezelfde editie van de kinderversie. De Servische omroep blijft omwille van financiële redenen een jaartje thuis. Ook Kazachstan zullen we dit jaar niet zien.

Niet alleen de deelnemerslijst werd vandaag bekendgemaakt, ook de slogan en het logo (foto) werden gedeeld. De slogan van dit jaar luidt Heroes. Wie alle helden van de 21ste editie aan het werk wil zien, houdt zondag 26 november 16.00 uur best vrij in zijn agenda.