Montenegro

MONTENEGRO

Engelstalige liedjes weer welkom in nationale selectie Montenegro

RTCG, de omroep van Montenegro, heeft hun plannen bekendgemaakt in verband met hun nationale selectie voor het Eurovisiesongfestival 2019. Zo mogen componisten voor 2019 Engelstalige liedjes insturen en zal het publiek kiezen welke inzending naar Israël gaat. 

Op 22 oktober 2018 werd er door de raad van bestuur een definitieve beslissing genomen dat Montenegro volgend jaar terug zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De omroep van Montenegro, RTCG, heeft in navolging van deze beslissing de inschrijvingen geopend voor hun nationale selectie. In tegenstelling tot dit jaar is er besloten dat Engelstalige liedjes ook welkom zijn. De nationale finale staat open voor liedjesschrijver van over de hele wereld, waarbij elke componist maximaal twee inzendingen mag indienen. De inschrijvingen zullen één maand duren.

Verder verloop van de selectie

Na het verzamelen van alle liedjes, zal een commissie van deskundigen alle nummers beluisteren en beoordelen op basis van drie criteria: compositie, songtekst en productiemateriaal. Nadien bepalen ze welke kandidaten doorstoten naar de nationale selectie. De uiteindelijke kandidaat zal dan voor het tweede jaar op rij gekozen worden door het publiek. Het is nog onduidelijk of dat net als dit jaar via een nationale finale op tv zal gebeuren.