Rusland

RUSLAND

Beluister Russische inzending van Yuliya Samoylova

I Won’t Break, zo heet het lied waarmee zangeres Yuliya Rusland zal vertegenwoordigen op het komende Songfestival. Beluister het liedje hieronder. Haar inzending werd gemaakt door hetzelfde team dat ook achter Flame is Burning zat, het lied waarmee Samoylova uiteindelijk niet deelnam aan het festival in Kiev omdat ze het land niet in mocht.

Maak kennis met het lied van de Russen: 

play

Voor het tweede opeenvolgende jaar werd de zangeres door de Russische omroep intern geselecteerd om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Haar deelname vorig jaar zorgde voor een politieke rel tussen Rusland en Oekraïne.

Geen toegang tot Oekraïne

Samoylova wou in 2017 haar song Flame is Burning brengen in Kiev. Al gauw bleek dat Samoylova onlangs nog had opgetreden op de Krim, betwist grondgebied tussen Rusland en Oekraïne, toen gastland van het Songfestival. Dat was volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten genoeg reden om haar drie jaar lang de toegang tot Oekraïens grondgebied te ontzeggen.

De EBU hoopte de gemoederen te bedaren door de Oekraïeners te overtuigen een uitzondering te maken (wat niet lukte) en de Russen te overtuigen iemand anders te selecteren (wat ook niet lukte), en kwam uiteindelijk met een noodoplossing die leek op een aprilgrap. Yuliya mocht per satelliet vanuit Rusland zingen en kon zo deelnemen zonder effectief in Oekraïne aanwezig te zijn. De Russen zagen dat ultieme voorstel niet zitten, en besloten zich terug te trekken, waardoor het deelnemersaantal te elfder ure nog terugviel op 42. Velen zeggen dat de Russen bewust gekozen hadden voor de zangeres, om zo Oekraïne in een slecht daglicht te zetten.