Eurosong 2002
Een vakjury, persjury, Radio 2-jury, Radio Donnajury (samen 67%) en televoting (33%)
Al begin 2001 meldde de VRT dat er opnieuw een groots opgezette preselectie zou komen in 2002. En zo geschiedde: met vier voorrondes en een finale waren er opnieuw vijf uitzendingen, net als in de voorrondes van 1993 en 1996.
De inschrijvingen voor Eurosong 2002 openden in juni 2001, met 31 oktober als deadline. Kandidaten konden zich behalve schriftelijk voor het eerst ook telefonisch en online inschrijven, meteen met hun nieuwe song van drie minuten.
Alle promotionele activiteiten
De VRT bouwde bij die inschrijving een mechanisme in waarbij alle deelnemers een contract van acht pagina’s moesten ondertekenen. Daarin stonden onder meer een verbod om bij andere media te verschijnen en de verplichting om te zingen in de taal die de VRT koos en om ‘volledig mee te werken aan alle promotionele activiteiten die TV1 organiseert’, zoals De Morgen schreef. Op die manier wilde de omroep akkefietjes uit eerdere voorrondes in de kiem smoren.
Het concept werd op enkele vlakken weer bijgeschaafd. 28 songs werden uitverkoren en evenredig verdeeld over vier preselecties. Die werden gehouden op zondag 20 en 27 januari en 3 en 10 februari. Uit elke poule was enkel de winnaar zeker van een plek in de finale, op zondag 17 februari. Ook de runner-ups gingen door, behalve degenen met de laagste score.
Geen rechtstreeks geplaatste finalisten meer
Zo stonden er zeven nummers in de finale. Er waren dus geen rechtstreeks geplaatste finalisten meer, na alle kritiek van 1999. De organisatie nodigde wel zelf actief artiesten uit om deel te nemen. ‘Maar iedereen zal op dezelfde manier behandeld worden’, zei Steve De Coninck, de nieuwe Eurosong-producer, stellig in de Gazet van Antwerpen.
Opnieuw werden de liveshows vanuit de Studio 100-studio’s in Schelle uitgezonden in twee delen, in 2002 onderbroken door de fictiereeks Stille waters.
Dubbele punten
Het stemsysteem bleef wel grotendeels hetzelfde, met in elke uitzending punten van een vakjury, een ‘eurojury’ bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende Songfestivallanden, en de luisteraars van Radio 2 en Donna.
Er waren twee verschillen vergeleken met 1999. Ten eerste werden de radiopunten niet langer enkel samengesteld door de luisteraars, maar kwam de helft van presentatoren en redacteurs van de zenders, die ook meestemden.
Ten tweede werd de macht van de televoting tijdens de uitzendingen vergroot. De TV1-kijker kende dubbele punten toe, dus niet van één tot negen maar van twee tot achttien. Daardoor telde zijn stem voor een derde van het totaal mee, in plaats van een vijfde, zoals drie jaar tevoren.
Dat systeem zou ook in komende Eurosong-edities overeind blijven. Een technische nieuwigheid was dat er voor het eerst ook per sms kon worden meegestemd.
Doven en gehoorgestoorden
De vakjury bestond dit jaar uit Marcel Vanthilt, zanger Rocco Granata, Het Volk-journalist Koen Lauwereyns en juryvoorzitter met stemrecht Andrea Croonenberghs, de TV1-omroepster, Flikken-actrice en zangeres die in 1998 het Songfestival had becommentarieerd.
Opnieuw gingen cassante uitspraken van Vanthilt vlot over de tongen. Het lied van zanger Christoff werd bijvoorbeeld omschreven als ‘meer iets voor de doven en gehoorgestoorden’.
Radio Donna-presentator nam deel
Net als in 1999 leidde de radiostemming opnieuw tot ophef. Radio Donna-presentator Jan Bosman nam deel aan Eurosong 2002 als helft van het duo Bennett & Bosman. Het kreeg niet toevallig de topscore van de Radio Donna-jury, wat tot klachten van partijdigheid leidde.
Daarnaast meldde de organisatie ook dat een gerechtsdeurwaarder iedere week moest ingrijpen om verdachte hoeveelheden op zeer korte tijd uitgebrachte stemmen voor bepaalde deelnemers te wissen.
Een cover van Bryan Adams
De 28 geselecteerde artiesten werden op zaterdag 1 december op de hoogte gebracht, twee dagen voor de officiële bekendmaking van de namenlijst. Dat gebeurde om te voorkomen dat er al te veel lekken zouden komen, zoals in 1999. Toen waren er 199 inzendingen, nu maar liefst 351.
Exact 322 artiesten hadden zich kandidaat gesteld, sommigen met meer dan één lied, en een twaalftal waren ongeldig. Eén iemand had het zelfs geprobeerd met een cover van Bryan Adams, maar die poging viel meteen door de mand.
In debat bij Goedele Liekens
Sommige niet-geselecteerden waren zo ontevreden dat ze een forum kregen in het VTM- programma Recht van antwoord, gepresenteerd door Goedele Liekens. In een aflevering die na de derde Eurosong-voorronde werd uitgezonden, waren vooral zangers Tony Cabana en Ivann, die wel deelnam maar de tweede preselectie niet overleefd had, hard voor de bedoelingen van de VRT.
Namens de openbare omroep zaten juryleden Marcel Vanthilt en Koen Lauwereyns aan Liekens’ debattafel. Producer Steve De Coninck nam niet deel aan het debat, maar liet wel weten aan de krant Het Belang van Limburg dat de onvrede bij sommigen zo groot was dat hij gestalkt werd.
Lange, pijnlijke zondagavond
Vijf van de 28 inzendingen waren geschreven en gecomponeerd door de broers Marc en Dirk Paelinck, inclusief de winnaar Sister. Ze waren in Eurosong 1999 al sterk vertegenwoordigd en zouden twee jaar later ook Xandees 1 Life uit hun hoge hoed toveren. Weinig verrassend, want Marc stond mee aan de wieg van Touch of Joy, de formatie van Sergio en Sandy ‘Xandee’ Boets. Hij zou later nog Songfestivalliedjes voor Malta en Wit-Rusland componeren, evenals voor artiesten als Dana Winner en Nicole & Hugo.
‘Als de eerste uitzending van Eurosong typerend is voor de overige drie plus finale, dan gaan we nog een lange, pijnlijke zondagavond tege- moet’, schreef de krant Gazet van Antwerpen. Traditiegetrouw was er veel kritiek op het wisselvallige niveau van de deelnemende songs, al beterde dat wel naarmate de uitzendingen vorderden. Zangeres Kim‘Kay gold als favoriete, maar werd pas derde in die eerste voorronde. Ze was ontroostbaar en verscheen huilend in de kranten.
Bommeldingen
De tweede uitzending moest meteen na de introductie plots worden afgebroken. Net voor de start kreeg de politie van Schelle een telefoontje waarin alleen gezegd werd dat er een bom lag in ‘een tv-studio in Schelle’.
De uitzending op TV1 werd een tiental minuten afgebroken, de zendtijd werd opgevuld met videoclips van K3. Uiteindelijk bleek het vals alarm en mocht het publiek zelfs blijven zitten in de studio. Daarna ging het programma gewoon verder zoals gepland, zonder incidenten.
‘Zoiets is echt niet leuk. Als gastheer moet ik daar rustig onder blijven, maar innerlijk was ik dat niet’, vertelde Bart Peeters na afloop aan de krant Het Laatste Nieuws. ‘Je ziet die brandweermannen de studio binnenlopen alsof er net een kernramp is gebeurd, terwijl op de achtergrond K3 klinkt. TV1 had duidelijk gekozen voor de “er is niks aan de hand”-strategie. En ik maar doen alsof alles onder controle was.’
Bij de derde voorronde was er een nieuwe valse bommelding, maar dan op het VRT-hoofdkwartier aan de Reyerslaan. In Schelle waren inmiddels de veiligheidsmaatregelen flink aangescherpt, met overal politiecontroles en agenten in burger in het publiek. De grappenmaker van de tweede melding werd opgepakt omdat hij van thuis uit met zijn vaste lijn had gebeld. De dader van de eerste melding belde vanuit een telefooncel in het Antwerpse Niel, en werd voor zover bekend nooit gevat.
Sergio pas 2e in zijn poule
Gelukkig gebeurde er verder enkel op het podium nog wat. De eerste drie voorrondes werden steeds met overmacht gewonnen, achtereenvolgens door Wuyts & Schepens, Severine Doré en Spark.
De laatste poule was de spannendste: pre-favoriet Sergio Quisquater, die deelnam als Sergio@The Ladies, won de TV1-televoting maar eindigde nipt tweede achter de nobele onbekende jonge zangeres Yasmina, die de andere jury’s meer had kunnen bekoren.
Ze kreeg na haar overwinning in de voorronde nog een tegenvaller: haar podiumkleding en make-up werden gestolen uit haar auto, waardoor ze in allerijl nog een nieuwe outfit moest vinden. Yasmina werd derde in de finale, maar kreeg wel de persprijs.
Chatten met finalisten
Tijdens de aflevering van Stille Waters op de finaleavond konden fans terecht op de website van TV1 om te chatten met de zeven finalisten. In online polls en volgens krantencommentaren golden Sergio en Spark als favorieten in de aanloop naar de finale, en zij vormden uiteindelijk ook de top twee.
Nadat de eurojury Someday slechts twee punten gaf, was het verdict al gevallen. Sister eindigde tweede in de rangschikking van Radio 2, maar kreeg verder uitsluitend topscores. Van de 330.144 oproepen en sms’jes tijdens de finale waren er maar liefst 212.460 voor Sergio, bijna twee derde van het totaal.
Acht miljoen euro
De verwachtingen waren onmiddellijk hooggespannen. De toenmalige algemeen directeur van de VRT-televisie zei de dag na de finale dat al werd nagedacht over de organisatie van het Songfestival 2003. Johan Vande Lanotte, toenmalig minister van Begroting, liet alvast becijferen dat de kostprijs een slordige acht miljoen euro zou bedragen.
Eurosong 2002 werd een ongezien kijkcijfersucces voor de openbare omroep. De eerste voorronde had 1,2 miljoen Vlamingen gelokt, maar de finale werd door nog eens een half miljoen meer mensen bekeken.
Het marktaandeel steeg tot boven de zeventig procent, en voor het Songfestival zelf zou dat alleen maar hoger oplopen. Het succes werd ook in het buitenland opgemerkt: Nederland nam het concept vanaf 2003 grotendeels over en ook het nieuwe concept van de bekende Zweedse preselectie Melodifestivalen was geïnspireerd op onze Eurosong.
In de vrouwentoiletten
Na opmerkingen uit internationale hoek over de opvallende artiestennaam van Sergio, die klonk alsof hij in de vrouwentoiletten was, veranderde hij het naar het meer eenvoudige Sergio & The Ladies.
Die Ladies waren overigens drie Nederlandse zangeressen: Ibernice MacBean, Ingrid Simons en Jody Pijper. Die laatste had al meerdere keren als backing namens Nederland op het Songfestival gestaan.
Eurosong: Live on Stage
Op zaterdag 4 mei, drie weken voor het Songfestival, vond in het Antwerpse Sportpaleis het concert Eurosong: Live on Stage plaats. De VRT en de krant Het Nieuwsblad waren de organisatoren. Verschillende kandidaten uit Eurosong 2002 zongen er hun songs, evenals gevestigde Song- festivalkandidaten.
Naast Sandra Kim, Ingeborg, Liliane Saint-Pierre, Lisa del Bo en Vanessa Chinitor waren ook ex-winnaars Bucks Fizz, Johnny Logan, Brotherhood Of Man en Katrina van Katrina & The Waves te gast. 12.000 mensen zaten in de zaal toen Sergio zijn Sister zong en beloofde dat hij in Tallinn de top vijf zou halen. Het draaide helaas anders uit.
Bekende koppen in de voorronde
Spark bestond uit Claudia Caluwé, ex-Sha-Na-zangeres, en Gunter Van Campenhout, Mama’s Jasje-zanger. Wuyts & Schepens bestond uit zanger Danny Wuyts en musicalster Jan Schepens.
Sonny had eerder al de Europese Soundmix Show gewonnen. Na haar Eurosong-avontuur scoorde ze nog hits als Friday Night Forever en Call Me. In 2006 nam ze opnieuw deel aan de preselectie, met minder succes. Raf Van Brussel nam in 2004 opnieuw deel aan Eurosong. Hij is radiopresentator bij Joe.
Wim Leys was in de jaren 1990 lid van de boyband met de creatieve naam Boysband. Hij blijft actief als solozanger en stond al drie keer bovenaan in de Vlaamse Top 50. Een ander voormalig Boysband-lid was Jimmy Samyn, van Get Ready.
Kim ’Kay had in 1998 een grote hit gescoord met Lilali, maar ook Eurosong hielp niet om dat succes te evenaren. Haar lied was gecomponeerd door John Terra, de man achter Liefde is een kaartspel en Like the Wind, die in 1987 nog zelf als zanger derde was gefinisht in de preselectie.
Ivann had in 1999 al deelgenomen aan Eurosong als lid van Piece of Cake. In 2013 stond hij voor België als achtergrondzanger op het Songfestivalpodium. Tanja Dexters was in 1998 gekroond tot Miss België. Ze presenteerde verschillende televisieprogramma’s en probeerde het ook als zangeres waar te maken. In 2008 nam ze opnieuw deel aan Eurosong.
Danaë Van Oeteren was vooral bekend van rollen in VTM-series De kotmadam en Wittekerke. Iris was niemand minder dan Wendy Van Wanten, die zich onder haar echte voornaam probeerde te herlanceren. Ze had eerder deelgenomen aan Eurosong 1993, net als Christoff, die er ook weer bij was.
VandaVanda was een Vlaamse vijfkoppige groep die bekend was geworden van de VT4-talentenjacht Popstars. In 2001 had ze een nummer één-hit gescoord in de Ultratop 50 met Sunshine After the Rain. Nadat een van de leden vertrok, herdoopte de rest zich tot Quatro, met een nieuwe Eurosong-deelname in 2004. Ook zangers Raffaele en Peter Elkins zouden twee jaar later opnieuw hun kans wagen.
1e halve finale (Zondag 20 januari 2002)
# | Deelnemer(s) | Nummer | Plaats | Punten |
---|---|---|---|---|
1 | Wuyts & Schepens | Without Love | 1 | 52 |
2 | 3 For You | You and Me | 5 | 17 |
3 | Wim Leys | Nooit een dag te laat | 6 | 14 |
4 | Sonny | All Out of Love | 2 | 40 |
5 | Mistery | Hollywood Star | 7 | 11 |
6 | Kim 'Kay | The Sun Shines | 3 | 34 |
7 | Léa Dan | Comme une enfant | 4 | 18 |
Puntenverdeling: (Vakjury/Eurojury/Radio 2/Radio Donna/TV1)
Wuyts & Schepens: 9/7/9/9/18
3 For You: 3/1/3/4/6
Wim Leys: 2/3/4/3/2
Sonny: 5/9/5/7/14
Mystery: 1/2/2/2/4
Kim ‘Kay: 7/5/7/5/10
Léa Dan: 4/4/1/1/8
Door naar de finale: Wuyts & Schepens en Sonny
Kijkcijfers: 1.202.700 (deel 1, 46,6% marktaandeel), 1.013.100 (49,9% marktaandeel)
2e halve finale (Zondag 27 januari 2002)
# | Deelnemer(s) | Nummer | Plaats | Punten |
---|---|---|---|---|
1 | Incredible Time Machine | The Magic Times | 4 | 22 |
2 | Bennett & Bosman | Everything | 3 | 26 |
3 | Ivan | Time of My Life | 5 | 21 |
4 | Tanja Dexters | When I Look In Your Eyes | 7 | 10 |
5 | Luc Schuit | Meer | 6 | 18 |
6 | Severine Doré | Wherever You'll Be | 1 | 52 |
7 | Raf Van Brussel | Flyin' | 2 | 37 |
Puntenverdeling: (Vakjury/Eurojury/Radio 2/Radio Donna/TV1)
Incredible Time Machine: 4/4/3/3/8
Bennett & Bosman: 1/3/7/9/6
Ivan: 2/5/2/2/10
Tanja Dexters: 5/1/1/1/2
Luc Schuit: 3/2/5/4/4
Severine Doré: 9/9/9/7/18
Raf Van Brussel: 7/7/4/5/14
Door naar de finale: Severine Doré en Raf Van Brussel
Kijkcijfers: 1.211.300 (deel 1, 46,3% marktaandeel), 1.208.800 (deel 2, 58,9% marktaandeel)
3e halve finale (Zondag 3 februari 2002)
# | Deelnemer(s) | Nummer | Plaats | Punten |
---|---|---|---|---|
1 | Raffaele | I ragazzi di oggi | 4 | 25 |
2 | Danaë | What Goes Up | 2 | 34 |
3 | Jimmy | Shine On | 7 | 7 |
4 | Patrick Vinx | Ik kan jou niet vergeten | 5 | 20 |
5 | Iris | Forever Yours | 3 | 33 |
6 | Wade & C | Paco y Pacit | 6 | 13 |
7 | Spark | Someday | 1 | 54 |
Puntenverdeling: (Vakjury/Eurojury/Radio 2/Radio Donna/TV1)
Raffaele: 4/4/5/4/8
Danaë: 7/3/7/7/10
Jimmy: 1/1/1/2/2
Patrick Vinx: 3/5/3/5/4
Iris: 5/7/4/3/14
Wade C: 2/2/2/1/6
Spark: 9/9/9/9/18
Door naar de finale: Spark
Kijkcijfers: 1.269.000 (deel 1), 1.133.600 (deel 2)
4e halve finale (Zondag 10 februari 2002)
# | Deelnemer(s) | Nummer | Plaats | Punten |
---|---|---|---|---|
1 | Indiana | Imitation Love | 4 | 21 |
2 | Christoff | Op naar de top | 6 | 12 |
3 | Peter Elkins | If I… | 3 | 31 |
4 | Yasmina | Take This Heart | 1 | 48 |
5 | Sergio@The Ladies | Sister | 2 | 46 |
6 | Fantasie | Nananana | 7 | 7 |
7 | VandaVanda | All My Love | 4 | 21 |
Puntenverdeling: (Vakjury/Eurojury/Radio 2/Radio Donna/TV1)
Indiana: 5/3/4/3/6
Christoff: 2/2/3/1/4
Peter Elkins: 4/5/7/5/10
Yasmina: 9/9/9/7/14
Sergio @ the Ladies: 7/7/5/9/18
Fantasie: 1/1/1/2/2
VandaVanda: 3/4/2/4/8
Door naar de finale: Yasmina en Sergio @ the Ladies
Kijkcijfers: 1.363.900 (deel 1, 52,9% marktaandeel), 1.565.100 (deel 2, 62% marktaandeel)
Finale (Zondag 17 februari 2002)
# | Deelnemer(s) | Nummer | Plaats | Punten |
---|---|---|---|---|
1 | Raf Van Brussel | Flyin' | 7 | 6 |
2 | Severine Doré | Wherever You'll Be | 6 | 17 |
3 | Sonny | All Out of Love | 5 | 20 |
4 | Sergio@The Ladies | Sister | 1 | 52 |
5 | Wuyts & Schepens | Without Love | 4 | 22 |
6 | Spark | Someday | 2 | 39 |
7 | Yasmina | Take This Heart | 3 | 30 |
Puntenverdeling: (Vakjury/Eurojury/Radio 2/Radio Donna/TV1)
Raf Van Brussel: 1/1/1/1/2
Severine Doré: 4/3/3/3/4
Sonny: 3/7/2/2/6
Sergio @ the Ladies: 9/9/7/9/18
Wuyts & Schepens: 2/4/4/4/8
Spark: 7/2/9/7/14
Yasmina: 5/5/5/5/10
Kijkcijfers: 1.680.200 (deel 1, 60,7% marktaandeel), 1.636.500 (deel 2, 73,5% marktaandeel)
Op het Songfestival 2002 werd België gedeeld dertiende. Lees meer op onze geschiedenispagina: