Junior 2024
Wie wint het Junior Eurovisiesongfestival 2024? De kanshebbers
Na een week gevuld met repetities, persconferenties, interviews, feestjes en nog zoveel meer, is het eindelijk zover: de jonge talenten mogen vandaag optreden voor een volle zaal en miljoenen kijkers voor de buis. Na vandaag kennen we de winnaar van de 22e editie van het Junior Eurovisiesongfestival, maar wie van de deelnemers maakt nu het meeste kans? In dit artikel geven we een kort overzichtje.
Wie mag de felbegeerde trofee (foto) omstreeks 20.00 uur vanavond in de lucht steken? Het is een vraag waar op dit moment nog niemand het antwoord op heeft. Wel is geweten dat de strijd onverbiddelijk zal zijn. Er zijn immers zeventien kanshebbers in de running voor die ene trofee.
Een voorspelling doen is altijd lastig, zeker bij het Junior Eurovisiesongfestival waar wordt gewerkt met een online stemsysteem en mensen op hun eigen land mogen stemmen. In wat volgt proberen we toch enkele potentiële kanshebbers eruit te pikken. Helemaal onderaan dit artikel vind je een overzicht van de repetities en een sneak peek van elk deelnemend land.
Spanje
Bestaat er zoiets als thuisvoordeel op het (Junior) Eurovisiesongfestival? Dan zal Spanje als gastland er in ieder geval van genieten. Vorig jaar werden de Spanjaarden nog tweede, vanavond zouden ze – bijna dag op dag – 20 jaar na hun eerste overwinning zomaar een tweede overwinning kunnen behalen. Het zou de derde keer in de geschiedenis worden dat het gastland wint.
Chloe DelaRosa zal in ieder geval kunnen rekenen op een zaal vol goedgezinde Spanjaarden die maar al te graag een stukje geschiedenis van op de eerste rij zullen willen beleven. Hopelijk blijft het rustig in de zaal wanneer het toch niet de Spaanse avond wordt waarop enkele toeschouwers hadden gehoopt.
In ieder geval zet ze met haar Como la Lola en de vier begeleidende dansers de zaal vanavond in vuur en vlam. De song gaat over hoe fijn het is om haar droom als artiest eindelijk te beleven. Tegelijkertijd is het een eerbetoon aan Lola Flores, een flamencolegende uit Spanje. Meer info over Chloe en haar song vind je hier.
Benieuwd of de (jonge) Europese kijker mee is met verhaal. Een plaats in de top vijf lijkt een zekerheid, of het ook de eindoverwinning wordt is afwachten.
Malta
Als thuisvoordeel dan toch niet zou bestaan, bestaat er in ieder geval wel zoiets als het voordeel om als laatste te mogen optreden. Al heeft de Maltese kandidaat Ramires Sciberras dat wat mij betreft niet nodig. Hij zou de kijker met zijn Stilla ċkejkna (kleine ster) op elke positie weten in te pakken. Meer info over Ramires vind je hier.
De jonge zanger brengt een zeer persoonlijk verhaal. Stilla ċkejkna gaat namelijk over hemzelf. Ramires werd geboren in Cambodja, maar werd na vier maanden overgevlogen naar zijn adoptieouders in Malta. In dit nummer vergelijkt hij zichzelf met een kleine ster die werd gevonden in een donker universum. Tegelijkertijd is het een ode aan zijn adoptieouders en is hij dankbaar voor de connectie die hij met hen heeft.
Ramires staat helemaal alleen op het podium. Meer mensen heeft dit nummer – dat trouwens volledig in het Maltees wordt gezongen – eigenlijk ook niet nodig. De show wordt visueel sterk in beeld gebracht. Af en toe worden persoonlijke foto’s geprojecteerd.
Het wordt de twintigste deelname van Malta aan het kinderfestival. Zet Ramires de kers op de taart met een hoge notering?
Georgië
Op vocaal vlak is Andria Putkaradze mogelijk de sterkste deelnemer dit jaar. Tijdens zijn optreden doet Andria enkele uithalen die de professionele jury waarschijnlijk weet te appreciëren. Hij zal vast en zeker ook een indruk nalaten bij de kijker thuis. Meer info over Andria vind je hier.
De jonge Georgiër brengt in zijn To My Mom een eerbetoon aan zijn moeder, en bij uitbreiding aan alle moeders die op deze aarde rondlopen. Een breekbaar nummer, en wat mij betreft een goed opgebouwde ballade met enkele hoogtepunten die de aandacht trekken.
Is het een te traag nummer om met de overwinning aan de haal te gaan? Dat denk ik op zich niet. In 2016 won Georgië met een gelijkaardige song ook al eens het Junior Eurovisiesongfestival. Er is wel één grote kanttekening die daarbij gemaakt moet worden: tijdens die editie was er geen televoting en was het vooral de volwassenenjury die als een blok viel voor de Georgische inzending.
Portugal
Ook de Portugese kandidate kan op vocaal vlak tot één van de betere van de groep gerekend worden. Victoria Nicole heeft haar strepen al verdiend in de Portugese versie van The Voice Kids. Meer info over haar vind je hier.
In Madrid brengt ze Esperança (hoop). Hoop op betere dagen en op een beter leven voor ons allemaal. Het is een Portugese ballade, waarvan we er in het verleden al enkele zagen passeren op het (Junior) Eurovisiesongfestival. Deze ballade heeft wat mij betreft wel de nodige pit om drie minuten lang de kijker te boeien.
De jonge zangeres staat vanavond helemaal alleen op het podium. Ze heeft wel haar piano bij, al blijft ze daar – gelukkig – niet de volle drie minuten aan zitten. Ook de lokale rookmachines doen goed hun werk. Het geheel ziet er allemaal zeer mooi uit. Simplistisch, maar effectief.
De hoogste Portugese notering is tot nog toe een 8e plaats. Victoria Nicole zou vast en zeker beter kunnen, en moeten, doen. Een plaats in de top vijf is dan ook niet uitgesloten.
Oekraïne
De Oekraïners sturen in 2024 Artem Kotenko naar het Junior Eurovisiesongfestival in Madrid. Meer info over de jonge zanger vind je hier.
De Oekraïense inzending staat (indirect) in teken van de situatie waarin het land zich op vandaag bevindt. De titel van de song HEAR ME NOW. Met teksten zoals “Hear me now. There is no better place than home“, is meteen duidelijk welke boodschap de jonge zanger wil overbrengen.
Deze serieuze boodschap brengt hij op het podium op een goede wijze over. Het ziet er allemaal heel strak en modern uit. Je blijft drie minuten geboeid aan het scherm gekluisterd.
Sleept Artem misschien een tweede Oekraïense overwinning in de wacht? Een top vijf wordt het in ieder geval.
Wat met de andere landen?
Het lijstje hierboven is beperkt. De andere landen zijn daarvoor niet noodzakelijk kansloos. Ik denk aan Frankrijk en Armenië. Zij stonden vorig jaar in de top 3 en hebben ook dit jaar een zeer degelijke inzending. Wat mij betreft schreeuwen deze twee nummers minder ‘winnaar’, dan bijvoorbeeld de vorige jaren het geval was.
Misschien verrassen de Nederlanders ons dit jaar. Stay Tuned zet met Music een goed optreden neer. Of trekt Maria Pissarides uit Cyprus aan het langste eind bij het publiek door haar vurig optreden. Ook de Duitse Bjarne zou zomaar een goede notering kunnen halen, al lijkt een top vijf op het eerste gezicht moeilijk te worden.
Een kort overzicht van alle zeventien talenten kan je in onderstaande video vinden.