Albanië

ALBANIE

Jonida Maliqi wint met ‘Ktheju tokës’ ‘Festivali i Këngës’

Het Songfestival in Tel Aviv heeft zijn eerste volledige inzending. Al weet je nooit wat de Albanezen nog van plan zijn met hun lied. Wat vast staat: Jonida Maliqi heeft de 57e editie van Festivali i Këngës gewonnen met nummer Ktheju tokës. In principe zal zij dus met dat lied deelnemen aan het festival in Israël.

De Songfestivalkandidaten van Armenië en Cyprus zijn al bekend. Na vanavond is daar een volledige inzending bijgekomen. Jonida kaapte de hoofdprijs weg in Albanees muziekfestival Festivali i Këngës. De uitzending van de show liep weer grandioos uit met talloze onderbrekingen, pauze-acts, reclameboodschappen en langdradige bindteksten.

Ook om deel te nemen was enige moed en zelfopoffering nodig. De kandidaten moesten drie avonden na elkaar telkens hetzelfde lied brengen. Al vielen er op vrijdagavond wel enkele kandidaten af. In deze editie had het publiek opnieuw geen zeggenschap. Een vakjury, hopelijk niet omgekocht, bepaalde de uitslag.

Horen we deze versie in mei?

Het liedje van Albanië heet Ktheju tokës. Toch is het niet zeker dat we onderstaande versie zullen horen in Tel Aviv. De Albanezen staan er om bekend hun gekozen lied vaak volledig te vertalen of een ander arrangement te geven. Soms kiezen ze zelfs een compleet nieuw lied. Dit jaar kozen ze voor de oorspronkelijke, maar ingekorte versie van Mall. Eugent Bushpepa zorgde met zijn lied voor een van de beste Albanese resultaten.

De winnaar van Festivali i Këngës:

play

Advertentie