Albanië

ALBANIESTOCKHOLM 2016

Vanavond start voorrondeseizoen 2016, in Albanië

In deze warmste dagen van het jaar is het zoals vanouds weer tijd voor het Albanese muziekfestival Festivali i Këngës om het voorrondeseizoen van het songfestival op gang te trekken. Sinds het land besloot om in 2004 deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival, geldt elke editie sinds die van 2003 als songfestivalvoorronde.

Dat is echter niet eeuwig een garantie op zekerheid: vorig jaar won zangeres Elhaida Dani het festival met het lied Diell, maar nadat de componist het nummer had teruggetrokken, moest er alsnog gezocht worden naar een ander liedje. In het verleden ondergingen de winnende liedjes van Festivali i Këngës – letterlijk: Het Liedjesfestival – grote makeovers.

Het Festivali wordt al voor de 54e keer georganiseerd, en fungeert voor de 13e keer als nationale finale voor het songfestival. Dertig liedjes werden weerhouden voor de televisie-uitzendingen. Vanavond en morgen komen er vijftien aan bod, en negen liedjes gaan telkens door naar de finale overmorgen. Een vakjury bepaalt de uitslag, maar exacte resultaten van de halve finales worden niet vrijgegeven. Wel bekend is dat er drie presentatoren zijn: Pandi Laço, Gresa Pallaska en Blerta Tafani.

Het deelnemersveld van vanavond:

01. Egzon Pireci – Triumf
02. Simbol – Artiste
03. Voltan Prodani – Dëgjoje këngën o Atë
04. Adrian Lulgjuraj – Jeto dhe ëndërro
05. Sigi Bastri – Engjëll i lirë
06. Dilan Reka – Buzëqesh
07. Luiz Ejlli – Pa mbarim
08. Nilsa Hysi – Asaj
09. Orgesa Zaimi – Një shishe në oqean
10. Erga Halilaj – Monolog
11. Florent Abrashi – Të ndjek çdo hap
12. Teuta Kurti – Në sytë e mi
13. Kozma Dushi – Një kafe
14. Aslajdon Zaimaj – Merrmë që sot
15. Egert Pano – Mos ik

De ogen van songfestivalfans zijn gericht op Luiz Ejlli, die in 2006 in Athene deelnam aan het songfestival, en Adrian Lulgjuraj, die deelnam aan het Eurovisiesongfestival 2013 met Identitet. Beiden sneuvelden in hun halve finales, en willen het er nu beter vanaf brengen.

De uitzending start vanavond om 20u45 en valt online te bekijken. Alle liedjes kunnen nu al beluisterd worden op de speciale songfestivalwebsite van de omroep RTSH.

Advertentie