Frankrijk

FRANKRIJK

Frankrijk stopt met ‘Destination Eurovision’ en kiest opnieuw intern

France 2, de zender die instaat voor de Songfestivaldeelname van Frankrijk, lijkt Destination Eurovision overboord te gooien en terug te keren naar een interne selectieprocedure. Deze selectiemethode werd amper tweemaal gebruikt, maar bleek toch niet de verhoopte resultaten op te leveren. (jmo)

Le Parisien berichtte dat de krant uit goede bron vernomen heeft dat de Franse selectieprocedure, Destination Eurovision, geen vervolg zal krijgen in 2020. De opvolger van Bilal Hassani, de artiest die vorig jaar de Franse kleuren mocht verdedigen op het Eurovisiesongfestival, zal dus naar alle waarschijnlijkheid gekozen worden via een ander format.

Mogelijke redenen van wijziging selectieprocedure

Een reden die genoemd wordt is het feit dat Destination Eurovision niet de gewenste doelgroep bereikt en daarmee ook niet de verwachte kijkcijfers binnenrijft. Met een gemiddelde van 1,9 miljoen kijkers per aflevering scoort het programma niet goed. Zeker in vergelijking met de eigenlijke finale van het Eurovisiesongfestival die 4,8 miljoen kijkers weet te trekken. In het format dat de voorbije twee jaar werd gehanteerd om de Franse kandidaat te kiezen, lag de macht vooral bij de televoting, een internationale jury en drie leden die in de Franse jury zetelden.

Deze ‘democratische aanpak’ lijkt een tweede reden te zijn voor een koerswijziging. France 2 wil graag meer grip krijgen op de selectieprocedure, zo stelt Alexandra Redde-Amiel, directeur entertainment. De controle die de Franse delegatie terug wil krijgen zal waarschijnlijk ook te maken hebben met de grote discrepantie die vorig jaar te zien was tussen de stemmen van de jury en die van de televoting tijdens Destination Eurovision 2019. Het Franse publiek koos massaal voor Bilal Hassani terwijl de internationale jury, Seemone verkoos als vertegenwoordiger van Frankrijk.

Wat zal er nu concreet veranderen?

De Franse omroep spreekt zelf van een interne selectie maar hoe deze concreet zal ingevuld worden, is nog niet duidelijk. Er zijn verschillende mogelijke pistes te bewandelen om een uiteindelijke kandidaat te selecteren. De stem van het publiek kan nog altijd gehoord worden in een ander format. Er zou bijvoorbeeld kunnen geopteerd worden voor een interne selectie van drie of vier kandidaten waar het publiek dan zijn zeg over doet. De zoektocht naar het perfecte nummer lijkt in ieder geval wel al begonnen. De zender heeft Franse songwriters gevraagd om liedjes voor te stellen en in te sturen. Ook buitenlandse liedjesschrijvers worden aangepord om nummers voor te stellen.

Doel van andere methode

Het uiteindelijke doel van deze ommezwaai is natuurlijk om weer ietsje beter te presteren op het Eurovisiesongfestival. De doelstelling van de Franse omroep zou een top vijf plek binnenrijven zijn en zo dicht mogelijk bij het podium komen. Een behoorlijke opdracht is dat voor de Fransen die voor het laatst een top vijf behaalden in 2002 met Sandrine François. Het laatste succesje van Frankrijk was Amir in 2016. Hij slaagde er net niet in om de top vijf binnen te komen en eindigde op een zesde plek. De afgelopen jaren, onder andere de jaren wanneer Destination Eurovision werd gebruikt, eindigden de Fransen in de middenmoot. Of de vernieuwing van de selectieprocedure een nieuwe wind doet waaien voor Frankrijk wordt afwachten. Vorig jaar eindigde Frankrijk op een zestiende plek.

Advertentie