Hilversum 1958

logo
Datum
12-03-1958
Locatie
Hilversum
Aantal deelnemers
10
Terugtrekkende landen
Verenigd Koninkrijk
Presentatie
Hannie Lips
Stemsysteem

Elk land had tien juryleden die elk een punt aan hun favoriet gaven

Winnaar
André Claveau - Dors, mon amour (Frankrijk)

Voor de eerste keer organiserende het winnende land van het Eurovisiesongfestival de volgende editie. De Nederlandse omroep AVRO huisvestte de wedstrijd net als haar Duitse collega in haar eigen televisiestudio’s in Hilversum, toen al de Nederlandse mediahoofdstad.

Over 1958

Dit festival werd geopend door het gerenommeerde Metropole Orkest, dat een stukje muziek speelde ter introductie. Na amper twee minuten begon het eerste deelnemende nummer al. Op het scherm verschenen het betreffende land, zijn artiest en zijn nummer, waarover de nationale commentatoren meer vertelden aan hun publiek. Het podium was versierd met gordijnen en tulpen. Na vijf van de tien liedjes zorgde hetzelfde Orkest voor een kort muzikaal intermezzo. De presentatrice, Hannie Lips, kwam pas op het podium toen alle liedjes opgevoerd waren.

Hannie Lips (midden) met dirigent Frank Pourcel (links) en winnaar André Claveau (rechts)

De Britse BBC bleef een jaartje thuis na een tegenvallend resultaat in het vorige jaar. Toch bleef het deelnemersaantal op tien staan: Zweden maakte zijn debuut, en deed dat met een zangeres in traditionele Zweedse klederdracht, die fel afstak tegen de smokings en jurken van haar concurrenten.

Zanger Domenico Modugno opende de wedstrijd voor Italië. Zijn liedje Nel blu dipinto di blu eindigde slechts derde. Maar omgedoopt tot Volare zou het het meest populaire liedje worden dat het Eurovisiesongfestival ooit voortgebracht heeft. Door een technisch defect was zijn optreden echter niet ontvangen geweest in enkele landen. Hannie Lips verscheen na het laatste liedje op het toneel om in het Nederlands en haar varianten op het Engels en Frans aan te kondigen aan de kijkers en luisteraars dat Modugno nogmaals mocht zingen.

De twee vorige winnaressen, Corry Brokken en Lys Assia, namen voor de derde opeenvolgende maal deel. Waar Lys Assia gevaarlijk dicht bij een tweede zege kwam met haar lofzang op Giorgio, maakte Corry flinke Brokken en strandde ze op een gedeelde laatste plek. Het zou nog 57 jaar duren alvorens het gastland hetzelfde lot zou ondergaan. Ook de Duitse Margot Hielscher was er opnieuw bij, ditmaal met platen om haar nummer op te leuken. Toch zou het de avond van een man worden: de Fransman André Claveau overtuigde het leeuwendeel van de juryleden met zijn ballade Dors mon amour.

André Claveau

België en Nederland

België werd ook vertegenwoordigd door een ex-deelnemer: zanger Fud Leclerc won voor de tweede keer de Waalse songfestivalvoorronde, waarover verder weinig details bestaan. Met zijn lied Ma petite chatte eindigde hij in het midden van het klassement.

Fud Leclerc

Gastland Nederland maakte dus een niet al te beste indruk, hoewel Corry Brokken net als vorig jaar als nummer een én twee was geëindigd in het Nationaal Songfestival, dat op 11 februari was afgewerkt in dezelfde zaal als waar dit Eurovisiesongfestival plaatsvond. Elf liedjes namen deel, gezongen door zes artiesten. Brokken werd door de Nederlandse kijkers met hun postkaarten met overmacht tot winnares bekroond, maar ging ten onder voor het Europese publiek.

Corry Brokken

De pauze en de punten

Na een pauze-act, opnieuw door het Metropole Orkest, begon Hannie Lips met het contact maken met met de Europese jury’s om hun punten te noteren op het scorebord. De Franse zanger André Claveau stond meteen bovenaan, en moest zijn plek niet meer prijsgeven. Lys Assia legde hem aan het einde nog wat vuur aan de schenen, maar niet genoeg om opnieuw te kunnen winnen. Voor het eerst, en zeker niet voor het laatst, had een typisch Frans chanson het Eurovisiesongfestival gewonnen. Maar nog belangrijker was dat de nog jonge wedstrijd zijn eerste wereldhit had geproduceerd.

Het scorebord

De puntentabel met de gegeven en ontvangen punten per land vind je hieronder terug:

Resultaten

Advertentie