Frankrijk

FRANKRIJK

Fransen kiezen opvolger Barbara Pravi op 5 maart

Op zaterdag 5 maart zendt France 2 een nieuwe editie uit van Eurovision France: C’est vous qui décidez!, de Franse preselectie voor het Songfestival. Het concept blijft quasi ongewijzigd tegenover vorig jaar.

Twaalf kandidaten nemen deel en worden beoordeeld in twee stemrondes. In eerste instantie kiest het publiek vijf liedjes die doorgaan naar de tweede ronde. Een tienkoppige vakjury, die ook commentaar geeft na elk optreden, weerhoudt een zesde song. De helft van het deelnemersveld stoot zo door naar de beslissende stemronde. Daarin gaan de tellers op nul en bepalen de jury en Franse kijkers thuis elk voor de helft de einduitslag. De presentatie is opnieuw in handen van het olijke duo Stéphane Bern en Laurence Boccolini.

In de vakjury zetelt onder meer Gjon’s Tears, de Zwitser die derde finishte op het Songfestival 2021 met Tout l’univers. We herkennen ook Elodie Gossuin, die in 2016 wereldberoemd in Frankrijk werd met haar poging tot gezang en vorig jaar nog het Junior Eurovisiesongfestival in Parijs mee presenteerde. Het overzicht van juryleden is hieronder terug te vinden:

Eén van de onderstaande twaalf kandidaten volgt op zaterdag 14 mei Barbara Pravi (foto) op als Franse Songfestivalvertegenwoordiger. De druk is hoog, want Pravi pakte zilver met haar Voilà – het beste Franse Songfestivalresultaat sinds 1977.

 1. Alvan & Ahez – Fulenn
 2. Cyprien Zeni – Ma famille
 3. Elia – Téléphone
 4. Elliott – La tempête
 5. Hélène in Paris – Paris non amour
 6. Joan – Madame
 7. Joanna – Navigateure
 8. Julia – Chut
 9. Marius – Les chansons d’amour
 10. Pauline Chagne – Nuit Pauline
 11. Saam – Il est où?
 12. Soa – Seule

Live optredens van de songs zijn alvast hieronder te bekijken:

Advertentie