Hongarije

HONGARIJESTOCKHOLM 2016

Hongarije maakt kandidaten ‘A Dal 2016’ bekend (Update)

Op een persconferentie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de omroep MTVA de namen van de kandidaten en juryleden bekend gemaakt die volgend jaar te zien zullen zijn in A Dal, ‘Het Lied’, de wedstrijd die sinds 2012 als nationale songfestivalvoorronde dient. (Bron: ESCBubble, foto: MTVA)

Uit 372 inzendingen werden er dertig weerhouden voor de liveshows. Die starten op zaterdag 23 januari en eindigen op zaterdag 27 februari. In drie voorrondes nemen telkens tien liedjes deel. Een vakjury kiest telkens vijf halve finalisten, en het publiek mag er nog een zesde kiezen door televoting. In de halve finales gaan er telkens vier liedjes door, drie door de jury gekozen en een door de Hongaarse kijkers thuis. In de finale bepaalt de jury de top-4 en mag het publiek daaruit de uiteindelijke songfestivaldeelnemer selecteren. Een nieuwigheid is dat er twee extra prijzen worden toegekend, een voor de beste nieuwkomer en een voor de beste songtekst.

Alle inzendingen worden beoordeeld door een vierkoppige vakjury. Ex-deelneemster Magdi Rúzsa is niet meer van de partij. Rockzanger Karoly Frenreisz, Miklos Bott, Pierrot en Zséda, een bekende zangeres, zullen hun oordelen vellen over de liedjes. Net als vorig jaar presenteren Csilla Tatár en Levente Harsányi alle uitzendingen.

De dertig kandidaten van A Dal 2016:

Monika Veres – Beautiful Love
Anna Patai – Colors
Juli Horanyi – Come Along
Passed – Drift In
Renata Tolvai – Fire
Aleks – Free
ByTheWay – Free To Fly
Gergo Olah – Gyoz a jo
Karmapolis feat. Bobe Szecsi – Hold On To
Szivia Agardi – It Is Love
Egy Masik Zenekar – Kene kozos kep
Maszkula es a tucsokraj – Kinek sirjam
Benji – Koker tanc
Laci Gaspar – Love And Bass
Iv – Love Kills Me
Parnograszt – Mar nem szedulok
Fatima Mohamed – Ott leszek
Freddie – Pioneer
Jazmin Torok – Power Of Love
Misztral – Reggeli regi
Singh Viki – Katonák
Oliver Berkes – Seven Seas
Petra Veres Kovacs – Singing Peace
Bálint Gájer – Speed Bump
Odett – Stardust
Group’n’Swing – Szeretni faj
Andras Petruska – Trouble In My Mind
Musu – Uncle Tom
Kállay Saunders Band – Who We Are
Andre Vasary – Why?
B The First – You Told Me You Loved Me

Bij de dertig gelukkigen enkele bekende namen. Groepen Karmapolis en Passed namen vorig jaar al deel, en zangeres Bobe Szecsi is er voor de derde opeenvolgende keer bij. Ook Fatima Mohamed, Iv, Bálint Gájer en Group’n’Swing zijn niet aan hun proefstuk toe in A Dal. Maar de grootste naam in songfestivaltermen is die van Kállay Saunders. De Hongaars-Amerikaanse zanger werd in 2014 vijfde op het songfestival met Running, en neemt nu deel met zijn band. Zijn terugkeer naar de Hongaarse voorronde is geen verrassing, want in een exclusief interview met songfestival.be gaf hij al aan nogmaals te willen deelnemen:

play

 

Op 29 december raakte bekend dat de groep Misztral gediskwalificeerd werd, omdat het deelnemende liedje al was uitgebracht voor 1 september dit jaar. Daarmee verbrak het de regels van het songfestival, en werd het uitgesloten voor deelname. Zangeres Singh Viki is de plaatsvervangster met het lied Katonák.

Advertentie