Israël

ISRAEL

Gastland Israël start zoektocht voor 2019

Israël trapt vanavond de vijfde editie van de talentenjacht HaKokhav HaBa L’Eurovizion (‘De volgende ster voor het Songfestival’) af, die opnieuw de kandidaat voor het Songfestival van het land zal selecteren. De selectie wordt uitgebreid over twee netten heen. (Bron: ESCKaz)

De komende weken zullen op het Israëlische commerciële net Keshet 12 net als voorgaande jaren audities, selecties en voorrondes te zien zijn. In die audities staan de kandidaten voor een muur waarop televisiekijkers afgebeeld zijn. Zij kunnen de kandidaat beoordelen op basis van zijn of haar stemgeluid. De jury hoort de kandidaat enkel, maar mag wel meestemmen. Zodra een zanger(es) in totaal zeventig procent positieve stemmen krijgt van het publiek en de jury samen, gaat de muur omhoog en stoot de kandidaat door naar de volgende ronde van de talentenjacht. De presentatoren hebben evenwel het recht vijf afgevallen kandidaten op te vissen en alsnog door te laten gaan.

Extra uitzendingen 

Deze audities en de volgende rondes zullen wellicht weer ettelijke uitzendingen en weken in beslag nemen. In januari volgend jaar pas komt de show in een stroomversnelling terecht. Tussen de halve finale en de finale van HaKokhav HaBa L’Eurovizion zal de openbare omroep KAN, die het Songfestival volgend jaar ook organiseert, zelf nog een eigen talentenjacht op poten zetten. In Khortis acharon ligmor (‘Het laatste finaleticket’) wordt, zoals de naam doet vermoeden, een laatste ticket voor de finale van de Songfestivalselectie op Keshet 12 uitgedeeld.

In de finale van HaBakhov HaBa L’Eurovizion wordt enkel de kandidaat van het gastland aangeduid via jurystemming en televoting. Nadien volgen nog drie extra uitzendingen waarin de song van Israël voor Tel Aviv 2019 wordt geselecteerd. In vorige jaren werd achter gesloten deuren gewerkt aan een geschikte inzending, maar dat wordt dus ook opengegooid op primetime-tv. Precieze data zijn nog niet bekendgemaakt, behalve dat de eerste selectieronde vanavond start om 20.15 uur onze tijd op de Israëlische commerciële televisie.

Overigens is ook de vakjury (foto) van de groots opgezette talentenjacht nog wat meer beïnvloed geraakt door het Songfestival. Naast oudgediende Harel Skaat, die in 2010 veertiende werd op het Songfestival in Oslo met Milim, zetelt vanaf deze editie ook zangeres Shiri Maimon in de jurystoel. Zij kaapte in 2005 de vierde plek weg met Hasheket Shenish’ar.

הכוכב הבא

קללל שהתגעגעתם…בשבת זה מתחיל! הכוכב הבא בעונה חדשה ומפתיעהמי ייצג את ישראל באירוויזיון ת"א 2019? ?⭐?

Geplaatst door ‎הכוכב הבא‎ op Zondag 18 november 2018

Advertentie