Israël

ISRAEL

Israël blijft deelnemen aan Eurovisiesongfestival

Nieuwe Israëlische omroep Israeli Public Broadcasting Corporation (IPBC) zal gewoon deelnemen aan het songfestival. Die deelname was een tijdje onzeker omdat de vroegere deelnemende omroep, IBA, ophield te bestaan.

Het team van Eurovision.tv blikt in een groot artikel terug op de geschiedenis van Israël op het Eurovisiesongfestival. Ze maakten een top 10 van hun meest succesvolle inzendingen, met Diva van populaire Dana International als de absolute nummer één.

‘Nieuwe avonturen, met een nieuwe omroep’ 

In de laatste alinea gaat het over de toekomst van Israël. ‘Het land start aan nieuwe avonturen op het songfestival. Deze keer met een nieuwe omroep:  Israeli Public Broadcasting Corporation (IPBC). Binnenkort komen er meer details naar buiten over de deelname van Israël aan het songfestival 2018 in Portugal’, staat er te lezen. De Israëlische delegatie is er dus gewoon weer bij.

Emotioneel afscheid

Tijdens de toekenning van de punten in 2017 had woordvoerder Ofer Nahson emotioneel afscheid genomen. ‘Dit is IBA Channel 1 vanuit Jeruzalem. De afgelopen 44 jaar heeft Israël deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival en het ook drie keer gewonnen. Vanavond is onze laatste avond.’ Door dat te zeggen leek het even dat Israël vanaf 2018 niet meer zou deelnemen aan de liedjeswedstrijd.

play

Die kans bestond, omdat nieuwe omroep IPBC van plan is om geen nieuwsuitzendingen op antenne te brengen (al doen ze het nu toch in beperkte mate), een voorwaarde om volwaardig lid te worden van de European Broadcasting Union. In december valt de beslissing over hun lidmaatschaap. Al zou er een akkoord zijn tussen IPBC en EBU dat er voor zorgt dat de zender kan blijven deelnemen aan de verschillende competities van de EBU.

Dezelfde voorronde in 2018?

Israël kiest zijn kandidaat (en soms ook de song) sinds 2015 via de talentenjacht The Next Star for Eurovision, en de inschrijvingen voor die show lopen nu al. De kans is dus groot dat er niks zal veranderen als het op de Israëlische selectieprocedure aankomt. Het land haalde nu al drie jaar op rij de finale van het songfestival. Imri werd in Kiev 23ste met I Feel Alive.

Advertentie