Israël

ISRAEL

Israël gooit huidige voorronde overboord vanaf 2021

Grote verrassing uit Israël: de succesvolle talentenjacht The Next Star for Eurovision, die al vijf jaar ook als Israëlische Songfestivalvoorronde dient, is momenteel aan zijn laatste editie toe. Dat melden Israëlische media.

De talentenjacht is een samenwerking tussen de openbare omroep IPBC en commerciële omroep Keshet. En daar wringt net het schoentje: in Israël ging op 15 mei 2017, de dag na het Songfestival dat jaar, openbare omroep IBA volledig op de schop. Ze werd vervangen door de nieuwe organisatie IPBC. Volgens het Israëlische nieuwsmedium Ynet.il wil de IPBC het Songfestivallaken meer naar zich toetrekken, want The Next Star for Eurovision wordt geproduceerd door én uitgezonden op hun commerciële rivaal.

Februari 2020

De samenwerking tussen de omroepen vanaf 2015 legde de Songfestivalresultaten van Israël alvast geen windeieren: na vier opeenvolgende uitschakelingen in de halve finales tussen 2011 en 2014, werd nadien elk jaar de finale gehaald. Vorig jaar bezorgde Netta haar land zijn vierde zege op de wedstrijd met Toy, al kwam Israël dit jaar als gastland niet verder dan een 23e plek. De zesde, en dus laatste, editie van The Next Star for Eurovision ging vorige maand van start en eindigt wellicht in februari 2020.

De IPBC en KAN, de Israëlische Eén, nemen het heft vanaf 2021 weer in eigen handen en zoeken momenteel naarstig naar een geschikt concept. Wat vaststaat, is dat er een nationale finale komt, mogelijk in meerdere etappes, en ook is nu al beslist dat die nieuwe voorronde gepresenteerd zal worden door Lucy Ayoub (foto), die dit jaar één van de vier presentatoren was van het ESF in Tel Aviv. Of het gaat om een terugkeer van Kdam, de legendarische Israëlische Songfestivalvoorronde die vooral in de jaren ’80 en ’90 veel furore maakte in het land, is nog niet bekend.

Advertentie