Israël

ISRAEL

Israël kiest Songfestivalinzending op 5 februari in finale ‘X Factor’

De ontknoping nadert in Israël: zaterdag 5 februari zingen de vier overgebleven talenten in de finale van The X Factor, al zullen slechts drie kandidaten dat doen met hun eigen liedje. Vooraleer het zover is, organiseert commerciële zender Reshet 13 twee shows om te bepalen met welk nummer de kandidaten kans maken op het ticket richting Turijn.

De zoektocht naar de nieuwe Songfestivalinzending van Israël mag dan wel in de laatste rechte lijn zitten, Reshet 13 komt toch nog met extra shows op de proppen. Om te beginnen komt er op zondagmiddag 30 januari een speciale uitzending waarin de acht potentiële Songfestivalliedjes voor het eerst worden gebracht door de vier finalisten. Elke artiest heeft twee liedjes in de race.

Van acht naar vier nummers 

Over naar 3 februari. Die dag komt Our song for Eurovision op tv. Dezelfde acht liedjes worden weer opgevoerd. Uiteindelijk zullen punten van de vakjury van The X Factor, een professioneel comité en televoting één lied per finalist opleveren.

Finale in twee delen zonder stemmen kijkers thuis

Zaterdag 5 februari volgt de finale van The X Factor. In het eerste deel van de show zingen de deelnemers een cover. Hierna zal één kandidaat geëlimineerd worden die niet eens de kans krijgt om zijn of haar Songfestivallied te brengen. In het tweede en laatste deel van de talentenjacht voeren de drie superfinalisten hun nummer op. Opvallend: de kijkers thuis mogen tijdens deze finale niet meer meestemmen. Enkel het zaalpubliek, de juryleden en het professioneel comité hebben stemrecht.

Wel Netta, geen Simon Cowell

Bij het publiceren van dit artikel zijn de finalisten van de Israëlische The X Factor niet bekend. De afvallingsrace is nog volop aan de gang. Onder andere Netta (vijfde op de foto bovenaan), die met Toy het Songfestival 2018 won, zetelt in de jury. Als jurylid ben je ook coach en neem je een bepaalde categorie van deelnemers voor jouw rekening. Netta heeft ‘de jongens’ onder haar vleugels genomen. Eigenlijk had ze naast internationaal gevreesd jurylid Simon Cowell moeten zitten, maar na het recente geweld in Gaza bedankte hij voor zijn zitje in de vakjury. Ran Danker, Miri Mesika, Aviv Geffen en Margalit Tzan’ani zijn de andere juryleden.

Update: dit zijn de finalisten

27 januari werden de vier finalisten, je ziet ze in bovenstaande tweet, van de talentenjacht geselecteerd. Michael Ben David, Sapir Saban, Eli Huli en Inbal Bibi nemen het tegen elkaar op om uit te maken wie Israël zal vertegenwoordigen op het komende Eurovisiesongfestival. Elk van deze artiesten heeft twee liedjes die op 30 januari uitgebracht werden. Je kunt ze in een playlist op YouTube beluisteren.

Advertentie