Israël

ISRAELALGEMEEN

Israël schrapt voorronde en selecteert volgende kandidaat intern

De Israëlische omroep selecteerde zijn Songfestivalkandidaat de afgelopen jaren steevast via een publieke selectie. In 2023 komt er geen voorronde, laat Israeli Public Broadcasting Corporation (IPBC) weten. In de plaats daarvan komt er een speciaal selectiecomité met daarin negen ervaren rotten uit de mediawereld.

Michael Ben David behaalde een teleurstellend resultaat op het voorbije Songfestival. Dat het voor de eerste keer sinds 2014 was dat Israël de finale niet haalde, maakte zijn non-kwalificatie des te pijnlijker. Tijd om het over een andere boeg te gooien, vinden ze bij IPBC. De omroep grijpt terug naar een interne selectie. Opvallend: de vorige intern gekozen kandidate, Mei Finegold in 2014, bezorgde haar land geen finaleplaats.

Selectiecomité 

Voor 2023 gaan de Israëli’s de Nederlandse tour op. Net als bij onze noorderburen zal er een selectiecomité opgericht worden met daarin verschillende, negen in totaal, experts. Het gaat om het hoofd van de door IPBC beheerde radiostations, twee muziekmakers met ervaring in het beoordelen van liedjes, twee vertegenwoordigers van tv én vier externen uit de muzikale en culturele wereld.

Dat select clubje gaat opzoek naar gevestigde waarden die het gewoon zijn om voor een groot publiek op te treden. IPBC wil daarnaast een bekende artiest die liedjes uitbrengt die momenteel voldoende airplay krijgen. Het is nog niet beslist op welke manier het liedje zelf gekozen zal worden.

Advertentie