Israël

ISRAELMALMO 2024

Update: Israël start na uitstel dan toch met voorronde Songfestival 2024

Met een nieuw seizoen van talentenjacht HaKokhav HaBa of Rising Star start de Israëlische omroep Channel 12 vanavond met haar preselectie voor het Eurovisiesongfestival volgend jaar.

Israël staat momenteel in de internationale schijnwerpers door het aanhoudende conflict in Gaza en dat is uiteraard ook Channel 12 niet ontgaan. De uitzendingen van de talentenjacht werden eerst afgelast en dan voor onbepaalde tijd verplaatst. Uiteindelijk werd toch besloten om vanavond, 31 oktober, van start te gaan met het nieuwe seizoen.

Update: toch uitgesteld

Het Israëlische Kipa meldt dat de talentenjacht dan toch niet start. Gezien bepaalde recente gebeurtenissen, die uiteraard verband houden met de oorlog, zou het uitzenden van een entertainmentshow ongepast zijn. Hiermee komt Channel 12 tegemoet aan de kritiek die de zender kreeg. Israëlische media stellen namelijk openlijk de vraag of HaKokhav HaBa überhaupt momenteel op de buis moet komen.

Opnieuw een update: wedstrijd dan toch van start

Na twee keer een uitstel van de wedstrijd werd op 19 november bekend dat de Israëlische voorronde voor het Songfestival dan toch van start gaat op 20 november, na het avondnieuws. De naam van de wedstrijd wordt aangepast. Die is nu The Next Star – Special Edition 2023.

Verbinding en verstrooiing

Er zijn enkele wijzigingen aan het concept aangebracht om de talentenjacht wat soberder te maken in het licht van de huidige gebeurtenissen. Zo was er bij de opnames van de audities geen publiek aanwezig en werd de publieksuitslag, die voor veertig procent meetelt, bepaald door een burgerpanel. De overige zestig procent komt van een vakjury. Daarin zetelt onder meer Shiri Maimon, die in 2005 vierde werd op het Songfestival met HaSheket SheNish’ar.

Toch wordt de nieuwe jaargang van Rising Star aan de Israëlische kijkers verkocht als een moment om te ontsnappen aan de alledaagse realiteit, zo meldt de plaatselijke Songfestivalsite Euromix. ‘Muziek is de meest eenvoudige en meest oprechte manier om verbinding en verstrooiing te zoeken’, klinkt het onder meer in een programmatrailer voor de seizoensopener. Daarin herkent de aandachtige kijker Assi Azar, een van de presentatoren van het Songfestival 2019 in Tel Aviv. Rising Star start vanavond om 22.00 uur Belgische tijd. Een livestream is enkel beschikbaar voor kijkers in Israël.

Zevende keer, goede keer?

Publieke omroep KAN werkt noodgedwongen opnieuw samen met haar commerciële concurrent Channel 12 om de Songfestivaldeelname te verzorgen. Het is nog onduidelijk uit hoeveel etappes de talentenjacht bestaat en wanneer precies we de Israëlische kandidaat voor Malmö kennen. Uiteraard speelt ook de geopolitieke situatie een rol in het uitblijven van definitieve antwoorden op die vragen.

De talentenjacht werd tussen 2015 en 2020 al gebruikt om de Israëlische Songfestivalkandidaat aan te duiden. Met succes: op de afgelaste editie van 2020 na haalde Israël in die periode elk jaar de finale, inclusief een overwinning in 2018 met Toy van Netta. In totaal won Israël de wedstrijd al vier keer sinds het in 1973 debuteerde.

Fraai derde in Liverpool

Op het afgelopen Songfestival in Liverpool finishte het land nog fraai derde, achter Zweden en Finland. Zangeres Noa Kirel (foto) pakte zowel de jury’s als kijkers thuis in met Unicorn:

play

Advertentie