Israël

ISRAEL

Topfavoriet Israëlische voorronde stapt op door sjabbat

Ze gingen zo goed als zeker de Israëlische voorronde winnen. En toch zal Shalva Band, waarvan alle leden een beperking hebben, het gastland niet vertegenwoordigen in mei. De sjabbat, de wekelijkse rustdag van de joden, gooit roet in het eten. De groepsleden willen dan niet optreden en stapt daarom nu al op.

Heel bizar nieuws uit Israël: Shalva Band, topfavoriet om langgerekte Israëlische voorronde HaKokhav HaBa L’Eurovizion te winnen, gooit de handdoek in de ring. Ze zullen niet meer optreden in de nationale finale. Waarom niet? De groep voelt aan dat ze zullen winnen, maar drie gelovige bandleden willen niet optreden tijdens de heilige sjabbat. Die rustdag valt midden in de verschillende repetities van de Songfestivalfinale van 18 mei. Om dat te voorkomen, trekken ze zich terug. Volgens Ynet krijgt de bijzondere band wel een mooie troostprijs: ze zouden mogen optreden in de tweede halve finale van het Songfestival en dat in de pauze.

להקת שלוה הכוכב הבא

The Shalva Band להקת שלוה ממשיכה לשלב הבא!מתרגשים לשתף אתכם את האודישן שלנו בהכוכב הבא. תודה על התמיכה והאהבה שלכם!!!Shalva National Children's CenterFootage courtesy of makoTV

Geplaatst door ‎The Shalva Band להקת שלוה‎ op Zondag 25 november 2018

Vraag om uitzondering draait op niks uit

De groep had naar eigen zeggen nooit verwacht zo lang mee te draaien in The Next Star. Waardoor ze nooit hadden gedacht dat de sjabbat een issue zou worden. Maar de gehandicapte artiesten groeiden show na show uit tot de lieveling van jury en publiek. Israëlisch minister van Cultuur had de EBU nog een brief gestuurd met daarin de vraag om een uitzondering te maken voor Shalva Band. Daar konden de organisatoren van het Songfestival begrijpelijk niet mee akkoord gaan.

Rustdag zorgde voor nog andere moeilijkheden

Joodse rustdag sjabbat is voor velen erg belangrijk. Dat is een van de redenen waarom niet iedereen tuk was op Jeruzalem als mogelijke locatie voor het liedjesfestival. Ook een van de artiesten die werd gevraagd om in de finale op te treden tijdens de pauze (Nee, niet Madonna …) wil niet optreden omdat hij dan de sjabbat niet respecteert. Het gaat om de in Israël populaire Omer Adam.

Israëlische finale op 12 februari

Komende dinsdag, 12 februari, komen we te weten wie het gastland zal vertegenwoordigen in Tel Aviv. Zal de finale nu één deelnemer minder tellen of gaat iemand anders aan de haal met de plek van de groep? Daar is nog niks over bekendgemaakt. Na dinsdag is het trouwens nog wachten op het lied van Israël.

In de finale van HaBakhov HaBa L’Eurovizion wordt enkel de kandidaat van het gastland aangeduid via jurystemming en televoting. Nadien volgen nog drie extra uitzendingen waarin de song van Israël voor Tel Aviv 2019 wordt geselecteerd. In vorige jaren werd achter gesloten deuren gewerkt aan een geschikte inzending, maar dat wordt dus ook opengegooid op primetime-tv. Precieze data zijn nog niet bekendgemaakt.

Advertentie