Israël

ISRAELALGEMEENEX-DEELNEMERS

Universal Music stuurt ‘waarschuwing’ naar schrijvers ‘Toy’

Israëlische media hebben op dinsdag bekend gemaakt dat het winnende nummer Toy van Netta Barzilai onder vuur ligt door het Amerikaanse platenlabel Universal Music Group. Ze beschuldigen de schrijvers ervan dat ze misschien toch wat te hard hebben geluisterd naar Seven Nation Army van The White Stripes uit 2003.

Het moet voor de schrijvers schrikken zijn geweest toen ze twee weken geleden een brief opgestuurd kregen uit Amerika. Het bleek een waarschuwing te zijn van het label Universal Music Group. De maatschappij stuurde deze waarschuwing omdat er sprake zou zijn van plagiaat. Volgens het label is er niets mis met de melodie of met de tekst maar zit het probleem zich in het ritme van het nummer.

Reactie van de schrijvers

De Israëlische website Y Kan kon één van de schrijvers, Doron Medalie, strikken voor commentaar:

We staan versteld van deze brief maar zijn ermee bezig. We zijn zeker dat in de volgende twee weken alles opgelost zal worden in het voordeel van beide partijen.

De andere schrijver, Stav Beger, heeft nog geen reactie gegeven op het nieuws. Medalie zal deze week nog naar Los Angeles vliegen om in gesprek te gaan met de platenmaatschappij. Als er toch een rechtzaak van zou komen, kan dit wel gevolgen hebben voor Netta. Bij zo een rechtzaak worden alle royalties, opbrengst van een nummer, stopgezet tot er een definitieve uitspraak is. Als uit een rechtzaak blijkt dat het echt om plagiaat gaat dan kan de organisatie van het Eurovisiesongfestival, Netta nog altijd diskwalificeren. Dit moeten de beide partijen dus vermijden en de koppen bij elkaar steken.

Gebaseerd op?

Nog voor dat de brief werd ontvangen waren er al enkel fans die een opmerking hadden gemaakt over de gelijkenis tussen de twee nummers. Je kan via onderstaande video de twee liedjes eens beluisteren.Wij zijn heel benieuwd wat jullie horen.

Advertentie