Italië

ITALIE

Songfestival 2022 in Italië: waar en wanneer precies?

Na tien top 10-plaatsen sinds de vorige overwinning, waarvan zes in de top 5, is het eindelijk nog eens prijs voor Italië op het Eurovisiesongfestival. Als de Italiaanse omroep RAI de organisatie accepteert, trekken we volgend jaar naar Italië. Maar waar in Italië? Wanneer?

Een snelle blik op de lijst met indoor arena’s in Italië leert ons dat de grootste in Turijn staat. Die stad lijkt meteen ook de grootste kans te hebben gaststad te zijn voor volgend jaar. Dat liet de Italiaanse omroep onlangs verstaan tijdens een persconferentie. Ze vertelden klaar te zijn het volgende Songfestival te organiseren en keken daarvoor in 2017, toen RAI er al discussies over had, naar Turijn. ‘We hopen te winnen, omdat we heel erg graag het grootste muzikale evenement ter wereld binnen onze grenzen zouden organiseren. In 2017, voor we vertrokken naar Kiev, praatten we over de mogelijkheid om het in Turijn te organiseren omdat die stad alle nodige eigenschappen heeft.’

Turijn, Milaan en Rome

In Turijn staat de Pala Alpitour (foto), gebruikt voor sporten (de Winterspelen!) en muziekevenementen (Madonna, Ariana Grande, Il Volo). Bij een podium in het midden kunnen er meer dan 15.000 mensen binnen, maar uiteraard gaat dat aantal voor het grote evenement dat het Songfestival is naar beneden en zal het rond de 10.000 liggen.

Ook Milaan lijkt een goede kanshebber voor organisatie van het festival. Het iets oudere Mediolanum Forum, uit 1990, toevallig het jaar van de vorige overwinning van Italië, is in principe plaats om ongeveer 12.000 mensen te zetten.

Rome dan, de hoofdstad van Italië. Die stad heeft de PalaLottomatica om in te zetten, met voor basketbalwedstrijden plaats voor 11.200 mensen. Opnieuw noordelijker, in Bologna, is er de Unipol Arena met plaats voor maar liefst 20.000 mensen bij concerten. De Vitrifrigo Arena in Pesaro heeft voor concerten plaats voor 13.000 mensen, Palasport di Genova in Genua kan 15.000 mensen ontvangen.

Stadions

We kunnen ook nog even kijken naar de eerdere locaties waar het Songfestival in Italië plaats heeft gevonden, maar we weten natuurlijk zo al dat die zalen lang niet meer groot genoeg zijn voor het huidige evenement. In 1991 vond het festival plaats in Rome, in de grootste filmstudio van Europa, met 400.000 m². In 1965 ging alles door in een concertzaal van RAI, een auditorium.

Tot slot zijn er uiteraard ook de vele voetbalstadions in Italië. In 2011 ging het festival al eens in een multifunctioneel voetbalstadion door. Er is San Siro in Milaan, dat een dak heeft dat dicht kan en er is het Olympisch Stadion in Rome. Het kan altijd, maar we denken dat Italië arena’s genoeg heeft dat het niet voor een stadion moet kiezen.

Mogelijke data

Wanneer kan het Songfestival doorgaan? Voor mei 2022 staat al een aantal grote evenementen gepland. De Champions League voetbal heeft de finale op zaterdag 28 mei. Die week lijkt dan ook al meteen uitgesloten. Op dinsdag 3 mei vindt er een halve finale plaats voor de Champions League en twee dagen later voor de Europa League voetbal, dus ook die week lijken we te kunnen schrappen. Blijven over: 10-12-14 mei en 17-19-21 mei. De finale van die Europa League is trouwens op woensdag 18 mei, dus dat hoeft geen beletsel te zijn. Omdat voetbal altijd grote evenementen met zich mee brengt: de finale van de Duitse voetbalbeker is op zaterdag 21 mei. Duitsland treedt altijd meteen op in de Songfestivalfinale, dus ook deze week kunnen we schrappen. Blijft over: 10-12-14 mei. Wij zouden in die periode al durven boeken.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie