Italië

ITALIE

‘Sanremo’: Blanco schopt keet na probleem met in-ear

Het leek een rustige avond te gaan worden tijdens de eerste show van het Festival van Sanremo. De show kabbelde rustig voort, regelmatig onderbroken door reclame en zelfs eens door het Italiaanse nieuws. Het merendeel van de kandidaten had al opgetreden en we hadden ook al gastoptredens gekregen. Allemaal zonder problemen. Tot na ongeveer drie uur ver Blanco, geen deelnemer dit jaar, zijn nieuw lied wilde brengen. Het zoveelste hoofdstuk in het boek van controverse op Sanremo.

Blanco had nochtans al samen met Mahmood opgetreden om nog eens hun winnende lied Brividi van vorig jaar te brengen, waarmee ze in Turijn een thuiswedstrijd speelden op het Songfestival. Dat verliep goed, tot Blanco dus zijn nieuwe lied L’isola delle rose wou brengen. Daartoe waren op het podium een heleboel rozen aangebracht, zodat de jonge zanger tijdens de act net zoals in de videoclip een bed van rozen kon maken om op te liggen. Meteen toen hij begon te zingen, wees Blanco echter naar zijn in-ear, om duidelijk te maken dat er iets scheelde. Er werd niet ingegrepen, dus probeerde Blanco verder te doen. Hij wees nog meerdere keren naar zijn oortje, vertelde het ook aan zijn gitarist en hield de hele tijd zijn vinger tegen zijn oor. De jonge Italiaan stopte even om tegen wat rozen te schoppen en deed nog een heel korte poging om zijn lied verder te zingen.

Fluitconcert

Uiteindelijk gaf hij er na ongeveer een minuut toch de brui aan en stopte zijn microfoon weg, om alle rozen op het podium te vernielen. De muzikanten op het podium, die het wel leuk leken te vinden, bleven spelen. Niemand leek te begrijpen wat er gebeurde, want het lied kon nog uitgespeeld worden. Presentator Amadeus kwam ondertussen het podium op terwijl Blanco zich bij het publiek leek te verontschuldigen. Die konden het gedrag echter niet appreciëren en begonnen massaal te fluiten en Blanco uit te jouwen. Amadeus vroeg Blanco wat gebeurde, die verklaarde dat hij ondanks de problemen toch plezier wou hebben. ‘Op de bloemen schoppen is symbolisch omdat ik met muziek communiceer en als mijn apparatuur niet werkt, kan ik dat niet doen.’ Amadeus ging verder. ‘Het is geleden van Bugo en Morgan dat zoiets als dit gebeurde.’ Daarmee verwees Amadeus naar de diskwalificatie van de twee in 2020, toen Morgan een aangepaste, voor Bugo beledigende tekst, begon te zingen tijdens het optreden.

Audio niet perfect

Na afloop van de eerste show verklaarde Amadeus dat de rozen inderdaad bedoeld waren om op een andere manier te gebruiken. Hij begreep niet wat Blanco aan het doen was, al gaf Amadeus toe dat achter de schermen de audio niet perfect klonk. Op het einde van het lied werd hij het podium op gestuurd met de boodschap ‘Zie wat je kan doen‘. Niet veel meer, want de heisa kon minutenlang verder gaan. Oh ja, Marco Mengoni kreeg van de pers de eerste plaats toebedeeld, met Elodie op twee. Ultimo, op voorhand topfavoriet genoemd, werd vierde.

Bekijk hieronder het gebeuren.

play

Advertentie