Italië

ITALIE

Winnaar ‘Sanremo 2020’ (bijna) verplicht voor Italië naar Songfestival

Italiaans muziekfestival Sanremo heeft nieuwe regels. Zo zullen de jurystemming en televoting anders verlopen. Grootste verandering: alle twintig deelnemende artiesten en hun platenlabels moeten op voorhand aan omroep RAI een document bezorgen waarin ze bevestigen naar het Songfestival te willen gaan. Op 8 februari kennen we de uitkomst.

Dat document is meteen ook het achterpoortje. Stel dat de winnaar van Sanremo 2020 het document niet invult of te laat bij RAI indient, dan mag de omroep alsnog een andere kandidaat – volgens hun eigen criteria – aanduiden om voor Italië te zingen op de liedjeswedstrijd in Nederland. Met deze nieuwe regel wil RAI voorkomen dat de winnaar van het muziekfestival ‘nee’ zegt tegen een Songfestivaldeelname. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2016. Dit jaar ging Sanremo-winnaar Mahmood in op de uitnodiging, om nadien openlijk te twijfelen.

Nog meer nieuwe regels

De stemming na afloop van de verschillende avonden zal volgend jaar anders verlopen. Het was al bekend dat de gevestigde waarden en nieuwkomers gescheiden zouden worden. De winnaar van Sanremo 2020 kan dus enkel uit de Campioni komen. Op de eerste avond (4 februari) zingen de eerste tien bekende namen hun lied, een demografische publieksjury stemt. Op 5 februari komen de andere tien aan de beurt. Donderdagavond 6 februari zingen de twintig Campioni een Sanremo-liedje van vroeger. Hou je vast: op deze avond mag het orkest van het festival samen met de backing vocals stemmen. Niemand valt af.

Op naar de superfinale

Op de vierde avond (7 februari) brengen alle gevestigde waarden hun originele lied. De persjury stemt, maar er zijn geen eliminaties. De finale gaat door op de vijfde avond. 8 februari zingt iedereen nóg eens zijn lied. Televoting (34%) zorgt samen met de persjury (33%) en de demografische publieksjury (33%) voor de top drie. De punten van de voorbije avonden tellen ook mee om die drie inzendingen te bepalen. Daarna volgt er uiteraard nog een superfinale. Dezelfde jury’s duiden de winnaar aan. Als die winnaar het nieuwe document heeft ingevuld gaat hij of zij naar het Songfestival. Zo niet, gaat toch nog iemand anders.

Met die nieuwe regels lijkt RAI tegemoet te komen aan de kritiek van vorig jaar. Mahmood had zijn overwinning aanvankelijk te danken aan de persjury, want het publiek koos resoluut voor Ultimo, die tweede werd. Met de komst van de publieksjury lijkt de ‘gewone’ Italiaan meer stemrecht te krijgen.

Advertentie