Malmö 2024

MALMO 2024ALGEMEEN

Dit zijn kanshebbers 1e halve finale Songfestival 2024

11 jaar na datum keren we terug naar de Malmö Arena voor de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival. Vanavond staat de eerste halve finale op het programma. Er is al veel gezegd en geschreven over dit Songfestival. Voordat we vanavond het resultaat kennen, speculeren we nog een laatste keer over wie de kanshebbers zijn in de eerste halve finale.

Vijftien deelnemers staan aan de start, slechts tien van hen maken kans op een ticket voor de grote finale van zaterdag. De show vanavond wordt geopend door drie van hun voorgangers die het uitzonderlijk goed deden. Eric Saade (ESF 2011, Zweden), Eleni Foureira (ESF 2018, Cyprus) en Chanel (ESF 2022, Spanje) trappen de show namelijk af. Misschien weten de kandidaten nog last minute enige inspiratie op te doen van deze ex-deelnemers.

Een historische avond wordt het in ieder geval wel: voor het eerst sinds 1993 zien we Luxemburg terug op het Songfestivalpodium, en dus ook voor het eerst in een halve finale.

Kroatië

Laten we meteen van start gaan met de huidige favoriet bij de bookmakers: de Kroaat Marko Purišić, beter bekend onder zijn artiestennaam Baby Lasagna, en zijn Rim Tim Tagi Dim. De jonge zanger stond initieel niet op de deelnemerslijst van de Kroatische voorronde Dora, maar werd door de Kroatische omroep uiteindelijk toch gebeld om in te vallen voor een andere artiest die zich had teruggetrokken. Op 25 februari won hij die voorronde met voorsprong, sindsdien heeft hij de top drie bij de bookmakers niet meer verlaten.

In vergelijking met het optreden uit de voorronde, werden al bij al weinig wijzigingen doorgevoerd. De twee dansers zijn opnieuw van de partij en ook de – ondertussen legendarische – katten zijn terug te vinden op de schermen. Of hij het Songfestival uiteindelijk weet te winnen, is afwachten. De halve finale overleven, lijkt een zekerheid te zijn.

Leuk weetje: Marko bedacht zijn artiestennaam tijdens de zoektocht naar een flesje water, zo vertelde hij aan Songfestival.be tijdens een interview dat je hier kan bekijken.

play

Oekraïne

Ook de Oekraïners lijken opnieuw een goede formule voor het Songfestival 2024 gevonden te hebben. Dit jaar sturen ze een duo: alyona alyona & Jerry Heil met Teresa & Maria, een nummer dat het belang van eenheid (onder vrouwen) in de verf zet.

Ook deze twee dames verpulverden de concurrentie in hun nationale voorronde in februari. Jerry Heil is een youtuber en zangeres, alyona alyona – een voormalige kleuterleidster – is rapper van dienst. Na de repetities is het duo opnieuw de top drie bij de bookmakers binnengekomen. Niet verwonderlijk, deze inzending is gewoon af.

Tijdens de Oekraïense voorronde verschenen de twee nog in het zwart, in Malmö kiezen ze voor aardse kleuren. Uit de repetitiebeelden blijkt dat er ook een groot rotsblok op het podium zal staan waar Jerry naar het einde toe van het nummer zelf op loopt. Doorstoten naar de finale lijkt slechts een formaliteit te zijn voor de Oekraïense zangeressen.

play

Ierland

Vormt de vertegenwoordiger uit Ierland de revelatie van de repetities? Volgens de bookmakers en menig volger van het Songfestival op sociale media wel. Bambie Thug brengt met Doomsday Blue in ieder geval één van de meest opmerkelijke inzendingen (en verschijningen) op het festival van de afgelopen jaren.

Volgens onze ploeg in Malmö, die gisteren één van de repetities kon bijwonen, hebben de Ieren werk gemaakt van hun optreden dit jaar. We zien aan het begin van het nummer een in het zwart geklede Bambie Thug op het podium staan in een cirkeltje van kaarsen. Nadien verschijnt ook een halfnaakte man die op een bepaald moment lijkt vervloekt te worden. Het vervolg van dit verhaal zien we vanavond live op televisie.

Of dit alles indruk zal maken op de gemiddelde kijker uit pakweg Armenië of Finland, is afwachten. Het wordt in ieder geval een momentje op het podium.

play

Portugal

Voor iolanda zou het wel eens een spannende avond kunnen worden. Volgens de wedkantoren is de Portugese bij de tien finalisten te rekenen, al bengelt de zangeres achteraan. Vanavond brengt ze Grito, dat in het Nederlands kan vertaald worden als ‘schreeuw’. Een schreeuw dat een persoon vertrouwen moet hebben in zichzelf. Voor zover we hebben kunnen zien uit de beelden, mogen we ons verwachten aan een strak en sober optreden. Zwart & wit worden de voornaamste kleuren.

Een Europese jury had dit nummer nog dat laatste extra duwtje kunnen geven dat een inzending als deze nodig heeft om door te stoten. Of de kijker de telefoon in de hand neemt en stemt, is weer moeilijk te voorspellen. Mijn complimenten krijgen de Portugezen in ieder geval wel, want ook dit jaar doen ze het spektakel volledig in het Portugees.

play

Litouwen

Ook Silvester Belt vertegenwoordigt Litouwen opnieuw in de nationale taal, iets wat tot 2022 uitzonderlijk was op het Songfestival. De zanger versloeg trouwens The Roop in de lokale voorronde. Die groep ken je misschien nog van het Eurovisiesongfestival 2021

We kunnen kort zijn over deze inzending: dit is gewoon een heel fijn energiek nummer dat we hoe dan ook terug zullen zien op zaterdag in de grote finale. Van de lichtshow, het deuntje dat meteen in het hoofd zit tot het makkelijke refrein: deze act zit goed in mekaar.

play

Een verslag van de tweede repetitiedag en de generale repetitie van de eerste halve finale vind je hier en hier. Een overzicht van alle optredens vind je in onderstaande video:

play

Meer info over alle kandidaten van dit jaar kun je in onze kandidatenfiches hieronder lezen.

candidateflag

Albanië

candidateflag

Armenië

candidateflag

Denemarken

candidateflag

Frankrijk

candidateflag

Griekenland

candidateflag

Letland

candidateflag

Luxemburg

candidateflag

Noorwegen

candidateflag

Oostenrijk

candidateflag

Portugal

candidateflag

San Marino

candidateflag

Slovenië

candidateflag

Tsjechië

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zwitserland

Advertentie