Frankrijk

FRANKRIJKSTOCKHOLM 2016

Ook Fransen openen inschrijvingen

Iedereen kan zich inschrijven om Frankrijk te vertegenwoordigen op het volgende Eurovisiesongfestival. Alle geslachten, nationaliteiten en religies zijn welkom, maar artiesten ouder dan 50 worden wél geweerd.

Er is al wat intern geschuif binnen de Franse songfestivalorganisatie geweest: voor het eerst sinds eind jaren ’90 zal het niet langer France 3, maar wel France 2 zijn die de inzending van onze zuiderburen zal verzorgen. Frédéric Valencak is na de erbarmelijke resultaten van de laatste jaren ook afgetreden als de Franse Head of Delegation; hij wordt vervangen door Edoardo Grassi.

Gisteren gaf France 2 meer details vrij over de selectieprocedure. Tot en met 31 januari kunnen alle artiesten uit de hele wereld zich opgeven om Frankrijk te vertegenwoordigen. De enige vuistregel is dat ze niet ouder mogen zijn dan 50 jaar oud. Daarmee komt France 2 tegemoet aan de kritiek dat de vorige inzending te ouderwets zou zijn. Het hebben van de Franse nationaliteit is geen vereiste, maar het songfestivallied moet voor minstens 80% in het Frans gezongen worden.

In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, dat na vijf jaar teruggrijpt naar een nationale finale, zal de feitelijke selectie achter gesloten deuren plaatsvinden. Een comité van France Télévisions zal bepalen wie naar Stockholm mag afreizen.

Op het afgelopen songfestival werd Frankrijk vertegenwoordigd door de toen 46-jarige Lisa Angell. Met de ballade N’oubliez pas eindigde ze op twee na laatste in de finale.

Advertentie