Duitsland

DUITSLANDSTOCKHOLM 2016

Na alle kritiek: Duitsland laat Xavier Naidoo thuis

De Duitse zanger Xavier Naidoo gaat zijn land niet vertegenwoordigen op het songfestival in Zweden. De Duitse omroep zegt zich ‘vergist te hebben’ en gaat op zoek naar een andere inzending voor hun land.

De soap in Duitsland is compleet: Duitse omroepen NDR en ARD hebben een officieel persbericht de wereld ingestuurd waarin ze laten weten dat ze beslist hebben om Xavier Naidoo Duitsland dan toch niet te laten vertegenwoordigen op het songfestival in Stockholm.

Vlak na de bekendmaking van de Duitse inzending kwam er al snel veel kritiek op Naidoo. Zo zou hij homofoob zijn, racist en aanhanger van het antisemitisme.

In het persbericht is Thomas Schreiber aan het woord, één van de verantwoordelijken bij ARD. Schreiber: ‘Xavier is een uitstekende zanger die naar mijn mening helemaal geen homofoob of racist is, maar er was veel ophef rond zijn aanstelling. We zijn allemaal erg geschrokken van de vele negatieve reacties. We hebben ons duidelijk vergist. Het Eurovisiesongfestival is een leuk evenement waarop de muziek en het internationale aspect centraal moeten staan. Dat moet zo blijven. De discussie die momenteel aan de gang is kan grote schade toe brengen aan het concept van het songfestival. Daarom beslissen wij Xavier niet naar Zweden te sturen.’

Thomas laat verder nog weten dat ze ‘zo snel mogelijk’ zullen bekend maken wie er dan wel voor Duitsland naar het songfestival zal gaan.

Advertentie