Eurosong 50
50 jaar Eurosong (12): 2004, de vrouwelijke tweestrijd
In de reeks 50 jaar Eurosong blikt Songfestival.be terug op een halve eeuw Vlaamse Songfestivalvoorrondes. In deze aflevering staat de editie van 2004 centraal, gewonnen door Xandee met 1 Life.
De VRT besloot niets te veranderen ten opzichte van 2002. Het concept, de locatie, de presentator en het stemsysteem bleven identiek overeind.
Een recordaantal van 360 inzendingen had de VRT tijdig bereikt, en een geheim selectiecomité koos er 28 om deel te nemen aan de vier geplande voorrondes. Op woensdag 10 december 2003 werden de 28 kandidaten bekendgemaakt tijdens een persconferentie aan de Reyerslaan.
De grootste namen waren alweer op voorhand gelekt in de pers: Idool 2003-runner-up Natalia, ex-Songfestivalkandidaten Nicole & Hugo (1973) en Barbara Dex (1993), en de toen bij het jongere Vlaamse publiek bekende Studio 100-band Spring. Oudgedienden als Petra (1993, 1999) en Voice Male (1999) waren niet uitverkoren door het selectiecomité.
Vierkoppige vakjury
In de vakjury tekende enfant terrible Marcel Vanthilt weer present. Hij werd vergezeld door Songfestivalcommentator André Vermeulen, muziekjournalist Serge Simonart, die door presentator Bart Peeters persoonlijk was gevraagd, en zangeres Dana Winner, die als juryvoorzitter met stemrecht aantrad.
Tijdens en tussen de uitzendingen werd duidelijk dat het viertal het hoegenaamd niet met elkaar kon vinden, en de druppel die de emmer deed overlopen was een interview met Vanthilt in de krant Het Laatste Nieuws waarin hij Simonart op de korrel nam:
‘De idioot die het ooit in zijn hoofd heeft gehaald om de zon aan te duiden als centrum van het heelal, vergiste zich schromelijk: Serge Simonart is dat. Het is de grootste natuurkundige fout ooit gemaakt.’
Na de finale liet Vanthilt nog optekenen dat als Simonart een zitje zou krijgen in de volgende editie van Eurosong, hij alleen nog via een straalverbinding commentaar wilde leveren.
‘Spring onder een trein’
De persaandacht voor de jury was zo groot dat de liedjes, waarvan het gemiddelde niveau opnieuw flink werd bekritiseerd, wat op de achtergrond leken te verdwijnen. De focus lag op de artiesten zelf en onder meer hun intentie om naakt op het podium te staan (bij De Egels) en een dragqueen op het podium te zetten (bij Biba ‘Betty Owczarek’ Binoche).
Ook de uitschakeling van Nicole & Hugo in de eerste voorronde en van Spring in de derde gingen over de tongen, en bij die laatste vooral het commentaar van gevreesd jurylid Marcel Vanthilt. Hij vatte het samen als: ‘Jullie zijn prefab, volledig uit plastic opgetrokken Royco Minute Soup. Ik wil soep met balletjes. Spring… eens onder een trein.’
Boycot gevreesd
Voorafgaand aan de vierde voorronde moest de VRT ingrijpen en de publieksstemmen van Radio 2 diskwalificeren. Een presentator had een fout sms-nummer voor Natalia aangekondigd, waardoor een boycot werd gevreesd.
De nummer twee van Idool 2003 had het al zwaar te verduren gekregen. André Vermeulen was niet te spreken over Natalia’s jurkje en noemde haar een ‘VTM-product’. Dat werd breed uitgesmeerd in de pers, met boze lezersbrieven tot gevolg.
Veel te competitief
Maar aan de vooravond van de finale, met op Raf Van Brussel na enkel vrouwen in de startblokken, waren toch alle ogen gericht op de tweestrijd tussen de gedoodverfde favorieten: Sandy ‘Xandee’ Boets en Natalia. Xandee had de eerste voorronde gewonnen met het maximum van alle jury’s.
De vakjuryleden moesten plots individueel kleur bekennen en hun persoonlijke top drie bekendmaken, en toen bleek dat Higher Than the Sun slechts drie punten kreeg van Vanthilt en co., werd al duidelijk dat 1 Life naar Istanbul zou gaan.
Natalia zou later meerdere keren zeggen dat ze weinig positieve herinneringen heeft aan haar deelname in de preselectie, omdat de sfeer niet leuk en veel te competitief zou zijn geweest.
Bijna twee miljoen kijkers
Om de hype nog wat aan te wakkeren zond TV1 op woensdagavond in volle primetime Eurosong Bizz uit, waarin presentatrice Roos Van Acker achter de schermen met de deelnemers van de afgelopen voorronde keuvelde. Met een goed half miljoen kijkers waren die uitzendingen geen groot succes te noemen.
Maar de liveshows zelf piekten: met 1.915.000 kijkers was het eerste deel van de finale van Eurosong 2004 het meest bekeken programma op de Vlaamse televisie sinds een voetbalwedstrijd uit het jaar 2000. Een Vlaamse preselectie- of Songfestivaluitzending zou daarna nooit een hoger kijkcijferaantal behalen.
De liedjes van de finale van Eurosong 2004 vind je in onderstaande afspeellijst.
Alle resultaten van de preselectie vind je terug op onze geschiedenispagina’s:
Op het Songfestival 1996 eindigde Xandee 22e. Bekijk hieronder haar optreden:
In 2020 sprak Songfestival.be met Xandee voor onze podcast Eurovisite. Beluister de aflevering hier: