Algemeen

ALGEMEEN

Opgenomen backing vocals toegelaten op volgend Songfestival

Wat dit jaar ingevoerd werd als coronamaatregel om de delegaties kleiner te houden lijkt een definitieve regel te worden. Want ook in 2022 zal je achtergrondkoor niet meer verplicht live moeten zingen op het Songfestival. De stemmen mogen op voorhand opgenomen zijn en meelopen met de muziekband. Dat kunnen we opmaken uit het door de IJslandse omroep verspreidde regelement van het Eurovisiesongfestival van volgend jaar in Italië.

Landen als Azerbeidzjan, Malta, Zweden en Moldavië maakten er dit jaar gretig gebruik van: opgenomen backing vocals. De EBU voerde die omstreden regel dit jaar in om zo de nationale delegaties beperkter te houden. Allemaal om het coronavirus in te dijken. Waar sommigen voor vreesden is nu een feit. Want de aanpassing aan het regelement blijft ook volgend jaar overeind. Je achtergrondzangers mogen live zingen, maar het is niet langer verplicht.

Creatief omspringen met de regels

In het regelement, dat de omroep van IJsland verspreidde om kandidaturen voor de nationale voorronde te aanvaarden, staat dat er geen hoofdvocalen of andere dragende stemmen op band mogen staan. Want dat kan er volgens de organisatie voor zorgen dat de zang van de artiest in kwestie vervangen raakt of te veel assistentie krijgt. Een logische regel, maar de optredens van Destiny uit Malta en Efendi uit Azerbeidzjan leren ons dat elke omroep daar creatief mag mee omspringen. Bij beide landen is duidelijk te horen dat de stem van de zangeres soms mee op band staat, terwijl Natalia Gordienko uit Moldavië blij zal geweest zijn met alle duidelijk aanwezige opgenomen stemmen in haar koor.