Algemeen
Stem hier op liedjes ‘AI Songfestival 2020’
Het Eurovisiesongfestival 2020 werd dit jaar geannuleerd door het coronavirus. Verschillende omroepen doorheen heel Europa bieden alternatieven aan de komende weken. De Nederlandse omroepen VPRO en NPO kondigden al voor de afgelasting van het Eurovisiesongfestival aan dat zij iets volledig nieuw uit de grond stampen: het AI Songfestival 2020.
Het AI Songfestival is een internationale creatieve AI-competitie. Dit jaar vindt de eerste editie plaats, maar de organisatoren lieten al weten dat het geen eenmalig iets wordt. Een terugkerend evenement waar ieder jaar de creativiteit van AI wordt tentoongesteld lijkt in ieder geval het plan. Het doel is om dé ultieme Songfestivalhit te maken met behulp van kunstmatige intelligentie. Er zullen geen tekstschrijvers of producers aan te pas komen, al is een samenwerking tussen AI en mensen wel toegelaten. Een samenwerking heeft echter wel consequenties: het kritische AI-panel trekt punten af bij menselijke interventie. De organisatoren willen menselijke tussenkomst zo veel mogelijk afblokken om zo op zoek te gaan naar hoe ver de creatieve mogelijkheden van AI reiken.
Naast het competitieve element zit er ook een duidelijk onderzoekselement aan vast. Het is een project waarbij wetenschappers, programmeurs én muzikanten onderzoeken wat de creatieve kracht, potentie en reikwijdte is van artificiële intelligentie en wat de invloed mogelijks kan zijn van deze nieuwigheid op de muziekindustrie van de toekomst. In totaal gingen dertien teams de uitdaging aan.
‘Geen wereldhit, maar redelijk nummer dat mijn moeder mooi vindt’
België is ook van de partij, en niet één maar twee keer. De eerste Belgische deelnemer is Team Beatroots met het nummer Violent Delights Have Violent Ends. De groep bestaat uit zes collega’s, met het opzet om zoveel mogelijk door AI te creëren. Ze grepen alleen in bij het bepalen van de structuur van het liedje, de instrumentkeuze en het genre. De songtekst werd volledig door kunstmatige intelligentie geschreven en omgezet naar zang via spraaksynthese. Om een melodie en akkoorden te creëren, maakte de groep gebruik van de database van ultimate-guitar.com. ‘We hoopten op een liedje dat redelijk klinkt met hier en daar wat gekke noten, maar die onze moeders wel mooi zouden vinden’, stelt de groep.
Daarnaast worden de Belgische kleuren ook verdedigd door de mensen achter Polaris. Zij creëerden het nummer Princess. Dit team pakte het op een andere manier aan: de melodie is volledig gegeneerd door AI, maar de stem die je hoort is een menselijke stem en ook de basgitaar op de achtergrond wordt door een mens bespeeld. Voor dit team werd het dus een mix tussen mens en machine: de tekst, melodie, baspartijen en ritme werden allemaal door de computer gegenereerd, maar wel door mensen uitgevoerd. Om de tekst te genereren werd gebruikgemaakt van een enorme database van 200 Songfestivalnummers waar AI op werd losgelaten. ‘We hadden gehoopt zwaarder op AI te kunnen leunen’, laat het team weten. ‘Het zou geweldig zijn als je met een druk op de AI-knop een compleet en rockend liedje tevoorschijn tovert, maar dat is helaas nog niet zo. Aan de andere kant hebben we juist ervaren dat AI en mensen samen een geweldig team zijn.’
De stemming
Het is en blijft een Songfestival dus een stemming kan niet ontbreken. Zoals op het klassieke Eurovisiesongfestival krijgt een panel (de jury) dat bestaat uit AI-experts 50% van de stemmen in handen. De andere 50% ligt bij het publiek. Het publiek kan de nummers op vier verschillende vlakken beoordelen. Vooreerst kan je aangeven wat je van het liedje vindt. Daarnaast kan je de songtekst beoordelen. Ten slotte kan je ook laten weten of je het een origineel nummer vindt en of je het een Songfestivalgehalte vindt hebben. De punten per categorie worden gegeven op een puntenschaal van nul tot drie waarbij nul gelijk staat met slecht en drie met fantastisch. In totaal kan je douze points verdelen over de vier categorieën.
De uiteindelijke winnaar krijgt geen echte fysieke prijs, wel uitzendtijd op de Nederlandse radio. Wil jij ook je zegje hebben in dit gloednieuwe AI Songfestival? Stemmen kan vanaf vandaag via deze link tot en met 10 mei.