Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSINTERVIEWS

Vicky Leandros nog één keer in België: ‘Daarna tijd voor mijn kookboek!’

Songfestival.be sprak met Songfestivalwinnares Vicky Leandros. Daar is een goede reden voor. De gevierde zangeres neemt binnenkort afscheid van haar Belgische fans. Voor een allerlaatste keer geeft ze twee concerten in ons land. ‘Natuurlijk breng ik zowel L’amour est bleu als Après toi. Die liedjes overslaan, kan ik niet maken’, weet Leandros.

Wedstrijd: Songfestival.be mag tien duotickets weggeven voor de twee concerten van Vicky Leandros. Doe mee en maak kans op een duoticket voor haar show in Antwerpen (4 april) of voor haar andere show in Oostende (9 april). Je kans wagen doe je door je gegevens én de datum van jouw voorkeur door te sturen naar [email protected]. Actie loopt tot 31 januari 12.00 uur. Veel succes!

Meer dan vijf decennia op het podium en wereldwijd meer dan 55 miljoen platen verkocht … Om nu in schoonheid te eindigen. Het hoeft niet te verbazen dat Vicky Leandros gemengde gevoelens heeft over Ich liebe das Leben, haar grandioze afscheidstournee die in maart start.

‘Eigenlijk zal ik na deze hele tournee pas weten hoe ik me nu écht voel over mijn afscheid. Misschien voel ik me wel blij en opgelucht. Al zou het me niet verbazen als ik me in het begin triest voel. De concerten zullen hoe dan ook heel emotioneel worden voor mij’, zegt de Griekse zangeres eerlijk.

Desondanks haar mixed feelings, heeft Leandros veel zin in haar Belgische concerten. En niet enkel om op te treden zo blijkt. ‘Ik ga graag uit eten bij jullie! Ik vind dat Belgen zulke goede koks zijn. Ik ken België trouwens best goed. Want ik heb vrienden in Brussel wonen.’

Jacques Brel 

Wat we van haar twee concerten in België mogen verwachten, willen we weten. ‘Mijn muziek gaat centraal staan. Noem een taal en ik ga erin zingen. (lacht) Engels, Frans, Duits, maar ook Grieks hoor. Ik breng mijn allergrootste successen.

Al ga je me ook horen praten. Want ik wil verhalen delen en vertellen wat ik meegemaakt hebt. Ik heb zoveel mooie dingen mogen doen, tot in Canada toe’, mijmert Vicky in vlekkeloos Engels.

Alle talen, zou Leandros dan ook nog eens in het Nederlands zingen? Denk maar aan haar hitje Verloren zijn we niet uit de jaren tachtig.

‘Daar waag ik me niet meer aan, ik zing dat liedje nu in het Duits. Jullie hebben een mooie, maar heel moeilijke taal. Wat ik wel ga zingen is Ne me quitte pas van Jacques Brel. Dat is een geweldig nummer. Brel was een rasartiest!’, zegt Vicky.

play

Vicky’s Songfestivalklassiekers L’amour est bleu (1967) en Après toi (1972) ontbreken natuurlijk ook niet. ‘Après toi is een klassieker die iedereen kent, maar eigenlijk had ik met L’amour est bleu veel meer succes.

Dat liedje is de wereld rondgegaan. Mijn fans zouden teleurgesteld zijn moest ik het niet zingen, ze zitten daar op te wachten. En zeggen dat ik eigenlijk maar vierde ben geworden toen. Daar was ik heel teleurgesteld over. Top drie vond ik goed, maar vierde? Daar kon ik mij niet goed bij neerleggen.’

Primeur 

Als winnares voor Luxemburg, polsen we natuurlijk naar Vicky’s mening over de comeback van ons buurland. Ze deelt zelfs een leuke primeur met onze lezers: Leandros is te gast tijdens de nationale finale van Luxemburg op 27 januari. Ze zingt er haar winnende nummer nog eens.

(Al moet de omroep van Luxemburg, RTL, dit nieuws nog bevestigen)

‘Ik vind het heel goed dat Luxemburg er weer bij is. Volgens mij brengt een deelname je als land veel meer op dan wanneer je je kat stuurt.’

Betere liedjes

Vicky Leandros is natuurlijk ook een heel grote ster in Duitsland. In 2006 nam ze er zelfs deel aan de voorronde voor het Songfestival. Ondertussen zitten de Duitsers in het sukkelstraatje op het Songfestival. Daar heeft de dame haar eigen idee over: ‘Duitsland heeft gewoonweg betere liedjes nodig. Daar begint het allemaal mee.

Dat moet toch zo moeilijk niet zijn, want Duitsland heeft veel getalenteerde liedjesschrijvers. Voor mij is het Songfestival heel belangrijk geweest. Je mag een deelname niet als een soort risico zien. Als je goed bent en de juiste persoonlijkheid hebt, dan kan je niet verliezen. Ah nee, want de wereld leert je kennen en je bouwt een carrière uit!’

‘Zingende kokkin’ 

Wat Vicky Leandros betreft, loopt die carrière nu stilaan op zijn einde. ‘Maar ik zal altijd met muziek bezig blijven. Liedjes schrijven en componeren bijvoorbeeld.

En waar ik me ook mee ga uitleven: een tweede kookboek met Griekse gerechten uitbrengen. Ik doe niets liever dan in de keuken staan. Ik heb een heel grote familie waar ik elke dag voor kook. Noem mij gerust een zingende kokkin!’ (lacht)

Comeback?

Sympathieke diva’s zoals Vicky Leandros durven weleens een comeback te maken. Cher heeft bijvoorbeeld al ontelbare afscheidstournees achter de rug. Leandros blijkt standvastiger.

‘Tegen een klein optreden of een concert voor het goede doel zeg ik geen nee. Maar shows geven van drie uur lang, dat is echte topsport. Onderschat dat niet. Dat kan ik niet blijven doen, het is mooi geweest. Tijdens deze afscheidstournee geef ik nog één keer alles wat in me zit.’

Vicky Leandros live in België 

Op 4 april 2024 komt Vicky Leandros naar de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Vijf dagen later op 9 april geeft de zangeres een optreden in het Kursaal Oostende. Voor beide shows zijn nog tickets te koop