Estland

ESTLAND

Finale ‘Eesti Laul 2024’ gepland op 17 februari

Op zaterdag 17 februari mogen de Esten hun inzending voor Malmö 2024 aanduiden. Het aantal halve finales wordt gehalveerd. Dat schrijft omroep ERR.

Tot en met 23 oktober mogen geïnteresseerde zangers en componisten hun inzendingen naar de omroep opsturen. Daarbij moeten ze vijftig euro inschrijvingsgeld betalen als het gaat om een Eststalige song, tegenover honderd voor nummers in andere talen. Opvallend: deadlinewerkers worden gestraft. Op 22 oktober en 23 oktober verdubbelen de inschrijvingstarieven namelijk, naar 100 en 200 euro.

Een twist

Een groots opgestelde vakjury met tientallen muziekexperts én gewone mensen mogen uit alle inzendingen hun twintig favorieten kiezen. Begin november mogen we de deelnemerslijst verwachten, een maand later gaan de songs in première.

Er zit evenwel een twist in Eesti Laul 2024 in vergelijking met voorgaande edities. Daarbij werden twee halve finales gehouden waar alle weerhouden inzendingen moesten strijden om een finaleticket. Dat systeem gaat deels op de schop.

Grote Vijf

Vijf van de twintig songs die volgend jaar deelnemen, krijgen namelijk onmiddellijk een ticket voor de finale. De overige vijftien nemen deel aan één halve finale, die op zaterdag 20 januari wordt afgewerkt in de Estse stad Tartu.

Uit die halve finale plaatst enkel de top vijf zich voor de finale, samen met de vijf automatische finalisten. Tien kandidaten strijden dus voor het retourticket Tallinn-Malmö, en dat op zaterdag 17 februari. Een combinatie van jury- en publieksstemming bepaalt in beide liveshows de uitslag.

Eén overwinning

Op het ESF in Liverpool kaapte Alika (foto) een fraaie 8e plek in het eindklassement weg met Bridges, het beste Estse Songfestivalresultaat in vijf jaar tijd. De Baltische staat debuteerde in 1994 op het Songfestival en won tot hiertoe een keer, in 2001.

play