Estland

ESTLANDROTTERDAM 2020

Halve finalisten ‘Eesti Laul 2020’ bekend

Woensdag werden in het Estse televisieprogramma Ringvaade twaalf deelnemers voor de preselectie Eesti Laul bekendgemaakt. Donderdag werden in datzelfde programma de namen van de laatste twaalf halve finalisten vrijgegeven. (rbe)

Uit 178 inzendingen heeft een jury 24 acts gekozen die mogen deelnemen aan de halve finales van het jaarlijks Eesti Laul. Jurylid Maiken en hoofdproducent Tomi Rahula kregen de eer om de eerste twaalf halve finalisten aan te kondigen in de uitzending. Alle 24 songs zijn op 30 november vrijgegeven. Door op de naam en titel te klikken, kom je bij de videoclip van het nummer.

Jaagup Tuisk met Beautiful Lie
Laura Põldvere met Break me
STEFAN met By My Side
Ziggy Wild met Lean On Me
Kruuv met Leelo
SHIRA met Out In Space
Mariliis Jõgeva met Unistustes
Renate met Videomäng
Uku Suviste met What Love Is
Little Mess met Without a Reason
Traffic met Üks kord veel
Rasmus Rändvee met Young
Uudo Sepp met I’m sorry. I messed up
Egert Milder met Georgia (On My Mind)
German & Violina met Heart Winder
Janet met Hingelind
Viinerid met Kapa Kohi-LA
Revals met Kirjutan romaani
Synne Valtri en Väliharf met Majakad
Merilin Mälk met Miljon sammu
INGER met Only Dreams 
Jennifer Cohen met Ping Pong
INGA met Right Time
Anett x Fredi met Write About Me

Bekende namen

Tussen de artiesten en schrijvers zitten enkele namen die een belletje doen rinkelen. Zo stond Laura Põldvere al tweemaal voor Estland op het podium van het Songfestival. De eerste keer was in 2005 als lid van de groep Suntribe en twee jaar geleden nog samen met Koit Toome. De tweede artiest die zijn land al eens mocht vertegenwoordigen is Stig Rästa. In 2015 won hij Eesti Laul aan de zijde van Elina Born, maar volgend jaar doet hij mee met z’n band Traffic. Bovendien schreef Victor Crone (foto), de winnaar van dit jaar met Storm, mee aan het nummer voor de band.

Verder deden ook zangers als Rasmus Rändvee en Uku Suviste al eerder mee aan de Estse voorronde. Die laatste pakte dit jaar nog de zilveren plak met Pretty Little Liar. Het brons ging toen naar STEFAN, die eveneens weer van de partij is.

Eesti Laul 2020 wordt net als de voorgaande edities gehouden in twee halve finales en een finale. Die gaan respectievelijk op donderdag 13, zaterdag 15 en zaterdag 29 februari volgend jaar op antenne. Op diezelfde avond kiezen ook de IJslanders en de Kroaten hun inzendingen voor Rotterdam.