Italië

ITALIE

Nieuwe regel: winnaar ‘Sanremo’ automatisch voor Italië naar Songfestival

Op de website van Italiaanse omroep RAI lezen we dat het wedstrijdreglement van het Festival van Sanremo vanaf volgend jaar verandert. Zo zal de winnaar van Sanremo ook automatisch de inzending van Italië op het Songfestival worden. Op die manier willen de Italianen hun succesformule van de afgelopen vijf jaar verderzetten. Het concept van het muziekfestival zelf blijft ongewijzigd. (asi)

RAI maakte eerder deze week bekend dat de winnaar van Sanremo nu ook automatisch de Italiaanse inzending op het Songfestival wordt. Het gaat om een nieuwe regel die vanaf 2023 in werking treedt. Het Festival van Sanremo zelf vindt plaats van 7 tot 11 februari. Tijdens de eerste drie shows laten de kandidaten hun nummer voor het eerst horen. Op de vierde avond brengen alle 25 artiesten een cover van een Italiaans of internationaal nummer dat uitgebracht werd tussen 1 januari 1960 en 31 december 1999. De vijfde en laatste avond is de grote finale. Dan weten we wie de winnaar van Sanremo 2023 is, maar nog belangrijker wie de Italiaanse kleuren vertegenwoordigt op de 67e editie van het Eurovisiesongfestival.

Traditiegetrouw zullen tijdens het Festival van Sanremo 25 kandidaten het tegen elkaar opnemen. Drie daarvan zullen geselecteerd worden uit Sanremo Giovani, de jongerenversie van het festival, waaraan artiesten tussen 16 en 29 mogen deelnemen. Sanremo Giovani 2023 zal plaatvinden op 12 december.

Enkele uitzonderingen

Het lijkt vanzelfsprekend dat de winnaar van Sanremo ook effectief de Italiaanse driekleur vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. Dat is sinds terugkeer van Italië in 2011 vaak het geval, maar niet altijd. Winnaar van Sanremo in 2011 was Roberto Vecchioni. Op het podium in Düsseldorf stond echter Raphael Gualazzi, die knap tweede werd. Gualazzi werd tijdens Sanremo door de jury aangeduid om Italië te vertegenwoordigen.

Ook in 2012 besliste de jury om niet de winnares, Emma Marrone, maar wel Nina Zilli naar het Songfestival in Bakoe te sturen. Emma Marrone kreeg weliswaar een herkansing in 2014, met het nummer La mia città. Toen werd ze door de RAI intern verkozen. Sanremo deed in dat jaar uitzonderlijk geen dienst als voorronde van het Songfestival.

In 2016 won de band Stadio het festival met het nummer Un giorno mi dirai. De groepsleden bedankten echter om hun land te vertegenwoordigen in Stockholm, waarop de nummer twee, Francesca Michielin, een ticket richting Zweden kreeg. De daaropvolgende jaren ging de winnaar van Sanremo wél steeds naar het Eurovisiesongfestival. Met succes, in de afgelopen vijf edities eindigde Italië steeds in de top-6, met als hoogtepunt de overwinning van Måneskin in 2021.

Voorloper Songfestival

Het Festival van Sanremo is een Italiaanse liedjeswedstrijd die al sinds 1951 georganiseerd wordt en als voorloper van het Eurovisiesongfestival beschouwd wordt. Het festival dankt zijn naam aan de stad waar het evenement plaatsvindt, Sanremo dus. Het festival wordt internationaal gezien als de Italiaanse voorronde van het Songfestival.