Malta

MALTA

‘X Factor’ komt naar Malta en vervangt voorronde

De Maltese omroep TVM heeft bekendgemaakt dat het bekende televisie format The X Factor naar Malta komt. Ze voegden er meteen aan toe dat de toekomstige winnaar het land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in 2019. 

Voor het eerst sinds hun debuut op het Songfestival van 1971 slaat Malta een nieuwe weg in om hun kandidaat te selecteren. Geen jaarlijkse voorronde dit keer. De winnaar van het eerste seizoen van X Factor zal het voorrecht krijgen om Malta te vertegenwoordigen. TVM hoopt dat de zangwedstrijd de lokale entertainment industrie naar een hoger niveau kan tillen.

Het populaire televisieprogramma zal van start gaan in oktober. Wanneer de finale zal plaatsvinden is nog niet bekend, maar we mogen ons snel aan meer informatie verwachten. Hoe het uiteindelijke lied zal bepaald worden is ook nog niet bekend.

Malta op het Songfestival

Malta debuteerde in 1971. Tussen 1976 en 1990 nam het land niet deel. Het land wou eind jaren 80 opnieuw deelnemen maar de EBU hield dit tegen omdat ze het aantal deelnemers niet wilde verhogen. Het land haalde de finale voor het laatst in 2016 met Ira Losco. Dit jaar ging Christabelle voor Malta naar Portugal met het nummer Taboo. Zij eindigde op de dertiende plaats in de tweede halve finale.