Nederland

NEDERLANDMALMO 2024

Songfestival 2024 Nederland: zo klinkt ‘Europapa’ van Joost Klein

Het Nederlandse Songfestivalliedje is bekend! Donderdag presenteerde Joost Klein zijn Europapa. Het nummer was voor het eerst te horen in een speciale uitzending van de MiddagAvondshow met Arjen Lubach op NPO1.

De videoclip werd ook ineens uitgebracht via YouTube. Beluister hier de Nederlandse inzending:

play

Ode aan vader

Het lied is een ode aan de vader van Joost. In het lied vertelt Joost aan de luisteraar dat er geen limieten zijn als je je dromen waar wilt maken en je verhaal wilt vertellen. Hij zegt er ook dit over.

Europapa gaat over een wees die door heel Europa (en daarbuiten) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. In het begin herkennen de mensen hem niet, maar hij grijpt elke kans die hij krijgt om zich te laten zien. Europapa is een eerbetoon aan mijn vader. Toen hij mij opvoedde, gaf hij mij een expansieve kijk op de wereld door.

Ook over zijn act wil hij al iets kwijt.

Het Songfestivaloptreden zal een ervaring zijn waarbij alles omdraait van verdriet naar opgetogenheid. Als mensen mijn act zien, zou hun eerste reactie moeten zijn: ‘Wat is hier aan de hand? »‘ maar dan alleen om te merken dat ze ontroerd zijn. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op het eerste gezicht lijkt het een heel blije act, maar daarachter schuilen bloed, zweet en tranen.

Concurrent van België

Nederland treedt net als België aan in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival op 9 mei. Afgelopen jaar wist Nederland de finale niet te behalen. Het gelegenheidsduo Mia Nicolai en Dion Cooper wist slechts zeven punten te behalen en eindigde op een dertiende plek in de halve finale.

Hoge verwachtingen 

Joost Klein is in Nederland, maar ook in Nederlandstalig België, een populaire naam. Hij weet als geen ander de (sociale) media te bespelen.

Wie is Joost Klein, kandidaat Nederland voor Songfestival 2024?

Zodra Joost zich kandidaat stelde om zijn thuisland te vertegenwoordigen, ontstond er een heuse hype. Die gekte werd alleen maar groter toen AVROTROS Klein effectief aanduidde als Songfestivalinzending.

Zowel de fans als het brede publiek hebben dan ook hoge verwachtingen over Europapa. De media in Nederland volgen alles wat Joost doet, alvast met een vergrootglas. Zelfs zijn ‘stemproblemen’werden al druk besproken.