Liverpool Info

LIVERPOOL INFO

Overzicht: plannen VRT voor Songfestivalweek 2023

De meimaand nadert, traditiegetrouw staat dan ook het Eurovisiesongfestival op de planning. De 67ste editie van het liedjesfestijn strijkt dit jaar neer in Liverpool. Verschillende fans zullen de oversteek naar de Britse Eilanden maken om het feestgedruis zelf mee te maken. Ook de thuisblijvers worden goed bediend. In dit artikel nemen we jou mee doorheen de Songfestivalweek van VRT.

Het lijkt ondertussen al een eeuwigheid geleden, maar op zaterdag 14 januari won Gustaph de Belgische voorronde Eurosong 2023. Na tal van interviews, veel repetities en preparties doorheen Europa, is het zondag 30 april eindelijk zover: onze Belgische vertegenwoordiger vertrekt naar Liverpool.

Vanaf dan kan je zijn voorbereidingen achter de schermen en alles van het Songfestival volgen bij de verschillende radio- en televisienetten van de VRT. En natuurlijk ook bij Songfestival.be. Onze redactie is live in Liverpool.

Data Songfestival

De dagen staan vast al geblokkeerd in jouw agenda, maar een herinnering kan nooit kwaad: de halve finales vinden dit jaar plaats op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei. Alle shows zijn live te volgen op Eén en via VRT MAX. De finale van het Songfestival is trouwens ook live te horen op Radio2. Peter Van de Veire loodst ons doorheen de drie uitzendingen, want ook dit jaar mag hij opnieuw zijn plekje in de commentaarbox innemen.

Elke uitzending wordt trouwens voorafgegaan door een korte update uit Liverpool. Tijdens deze update brengt Peter Van de Veire een round-up van alle activiteiten in Liverpool en deelt hij allerlei nieuwtjes over de 67ste editie van het Songfestival.

Andere programmatie op Eén

Om helemaal in de stemming van het Eurovisiesongfestival en de Songfestivalweek te komen, stem je op zaterdagavond 6 mei best af op Eén. Om 21.25 uur is daar namelijk, net na een heruitzending van F.C. De Kampioenen, Het grote Songfestivalfeest te zien. Verschillende oud-deelnemers zullen te zien zijn zoals Johnny Logan, Alexander Rybak, Loreen, Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Jamala, Netta, Duncan Laurence en Go_A. De Belgische toets is ook aanwezig, want ook Sandra Kim zal je op jouw scherm zien verschijnen.

Twee dagen later, op maandag 8 mei, krijgen we de muziekdocumentaire ABBA forever: the winner takes it all voorgeschoteld. In 1974, 49 jaar geleden, won de Zweedse groep het Eurovisiesongfestival met het alom bekende Waterloo. Een goede vijftig jaar geleden werd de band opgericht, veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert en twintig jaar geleden werd de musical Mamma Mia! een wereldwijd fenomeen.

De documentaire is een ware trip down memory lane waarin de bandleden hun eigen verhaal vertellen. Alle grote hits passeren de revue, afgewisseld met interviews en nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

Gustaph beter leren kennen 

Op woensdag 10 mei krijgt de Vlaamse televisiekijker een inkijk in het leven van onze Belgische vertegenwoordiger. In de documentaire Gustaph, de weg naar Liverpool, te zien op Eén en VRT MAX, doet Gustaph zijn persoonlijk verhaal en licht hij toe welke weg hij heeft afgelegd. Van zijn eerste optreden als kind tot de laatste repetities en emoties in aanloop naar het Songfestival, kortom deze documentaire laat het volledige traject zien.

Naast tal van exclusieve backstage beelden en archiefbeelden, krijgen we als kers op de taart ook nog een allerlaatste intiem interview met onze Belgische trots te zien.

Radio2 & MNM

Ook Radio2 voorziet zoals gewoonlijk een divers aanbod rond het Eurovisiesongfestival. Peter Van de Veire, presentator van de ochtendshow Goeiemorgen morgen!, brengt samen met Gustaph dagelijks verslag uit van het avontuur in Liverpool. Op Radio2 Benebene en op Radio2 zijn de hele week Songfestivalklassiekers te horen.

Van maandag 8 mei tot donderdag 11 mei brengen enkele Belgische Songfestivaliconen een bezoekje aan de studio van Radio2, waaronder Lisa del Bo (maandag), Sennek (dinsdag), Barbara Dex (woensdag) en Laura Tesoro (donderdag).

Op donderdag 11 mei, de dag van de tweede halve finale, brengt Kim Debrie verslag uit van de halve finale in Wijs. Een dag later nemen we op Radio2 Benebene een duik in de rijke Belgische Songfestivalgeschiedenis met de Radio2 Benebene Songfestival50, een top 50 met enkel nummers van Belgische artiesten. Op zaterdag 13 mei is het dan tijd voor de gebruikelijke Radio2 Songfestival50. Geïnteresseerden kunnen tijdens de week van het Songfestival voor hun favorieten in deze lijsten stemmen via de website van Radio2.

De luisteraars van MNM krijgen tijdens Gillis & Govaerts hun portie Songfestivalnieuws via een audiodagboek van Gustaph. Ook in Swipe zal het Songfestival aandacht krijgen.