Liverpool Info

LIVERPOOL INFO

Finale Songfestival 2023 in Liverpool – Alle info

Vanavond vanaf 21.00 uur vindt vanuit het Britse Liverpool de grote finale van het 67e Eurovisiesongfestival plaats. 26 landen nemen deel en strijden om de overwinning. Rond 01.00 uur vannacht is de uitslag bekend.

Oekraïne won het Songfestival vorig jaar met Stefania van de groep Kalush Orchestra. Maar de huidige toestand in het land maakt de organisatie van een internationaal liedjesfestijn onmogelijk. De Britse omroep BBC, die vorig jaar tweede werd, nam de touwtjes in handen en maakt er een Brits-Oekraïense co-productie van.

Het publiek beslist meer

Nadat de twee halve finales werden afgewerkt met enkel televoting, keren de vakjury’s terug in de finale. In alle 37 deelnemende landen stemden vijf muziekexperts op basis van de optredens tijdens de generale repetitie van gisterenavond, vrijdag 12 mei. Hun punten tellen mee voor exact 49,3% van de einduitslag. 50,7% komt van publieksstemmen, uit alle 37 landen én van de nieuwe internationale televoting die online wordt gehouden. Een kredietkaart hebben geregistreerd in een land dat niet deelneemt aan het Songfestival 2023 is vereist om geldig te kunnen stemmen. De internationale televoting telt mee voor de punten van één land. In totaal worden dus 75 puntensets van een tot en met twaalf uitgedeeld. Wil je zelf mee punten geven? Dat kan via ons handig puntenblad.

Het is vooral uitkijken naar de Belgische kandidaat Gustaph die als zestiende aan bod komt met Because of You. De afgelopen week schoot hij omhoog bij de bookmakers en pronostieken, en het wordt afwachten naar hoe de jury’s en kijkers vanavond op hem reageren. In onderstaand artikel blikken we vooruit op de topfavorieten:

Dit zijn kanshebbers finale Songfestival 2023

In dit artikel laten onze redacteurs hun licht schijnen over hun persoonlijke favorieten voor vanavond. Wil je jezelf ook aan een pronostiek wagen? Dan kun je aan onze wedstrijd deelnemen en een full-cd van het Songfestival 2023 winnen! Check dan snel onderstaand artikel:

Wedstrijd: voorspel uitslag finale Songfestival 2023 en win officiële cd!

Presentatie en gastoptredens

De presentatie is in handen van een vrouwentrio (de Britse zangeres Alesha Dixon, de Britse actrice Hannah Waddingham en de Oekraïense zangeres Julia Sanina) en Graham Norton, die al jaren de wedstrijd op de BBC becommentarieert.

De finale wordt geopend door huidige titelhouder, de groep Kalush Orchestra. Die brengt nogmaals Stefania en ook de nieuwe single Changes ten gehore. De traditionele vlaggenparade om de finalisten te verwelkomen wordt opgeleukt met vier voormalige Oekraïense deelnemers (Tina Karol (2006 met Show Me Your Love), Verka Serduchka (2007 met Dancing Lasha Tumbai), Jamala (2016 met 1944) en Go_A (2021 met Shum)).

Na alle deelnemende songs komt Sam Ryder, runner-up van vorig jaar, zijn nieuwe song Mountain promoten. Vervolgens is er The Eurovision Songbook, waarbij een blik andere ex-deelnemers uit verschillende landen hun eigen versies zingen van liedjes afkomstig uit de gaststad. Het gaat daarbij om Sonia (Verenigd Koninkrijk 1993), Netta (Israël 2018), Mahmood (Italië 2019 en 2022), Duncan Laurence (Nederland 2019), Daði Freyr (IJsland 2021) en Cornelia Jakobs (Zweden 2022).

Uitzendingen

VRT1 voorziet vanaf 20.55 uur een korte introductie met een overzicht van de belangrijkste kandidaten. Die wordt gepresenteerd door vaste commentator Peter Van de Veire. NPO1 zendt vanaf 20.29 uur al een voorbeschouwing uit, gemodereerd door Rik van de Westelaken. Cornald Maas en Jan Smit zijn opnieuw de Nederlandse commentatoren.

Daarnaast is de liveshow van vanavond ook online te volgen via streamingdiensten VRT MAX en NPO Start, evenals via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival zelf.

De kandidaten van vanavond (op startvolgorde):