Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Dit moet je weten over kandidaten uit grote Songfestivalfinale

Iedereen heeft zijn verhaal, dus ook de kandidaten van het Eurovisiesongfestival. Wij verzamelden de meest opmerkelijke verhalen over een aantal van de kandidaten die vanavond aantreden in de tweede halve finale in Rotterdam.

Albanië – Anxhela Peristeri

Anxhela werd op 24 maart 1986 geboren in de Albanese stad Korçë. Nadat ze haar middelbare school afmaakte, verhuisde ze met haar familie naar Griekenland. Als ze terugdenkt aan die tijd, herinnert ze zich vooral racistische en discriminerende opmerkingen om haar Albanese afkomst.

In december 2001 debuteerde de zangeres, liedjesschrijfster en model op de veertigste editie van Festivali i Këngës met het lied Vetëm ty të kam, maar wist daar niet hoog te scoren. In datzelfde jaar nam ze deel aan de schoonheidswedstrijd Miss Albania in de Albanese hoofdstad Tirana. In 2004 kwam haar eerste album genaamd Anxhela për ju uit. In december 2016 nam Anxhela voor het eerst deel aan Albanië’s belangrijkste muziekfestival Kënga Magjike en werd daar meteen tweede met het lied Genjështar. Het jaar daarna, tijdens de negentiende editie van Kënga Magjike, won ze met het lied E Çmëndur. In 2019 nam ze opnieuw deel met het lied Dikush i imi en werd toen derde.

Israël – Eden Alene

Eden Alene werd geboren in Jeruzalem, maar haar ouders zijn allebei afkomstig uit Ethiopië. Alene is de eerste Ethiopisch-Israëlische die Israël vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. Haar eerste optreden was tijdens een talentenjacht op de basisschool. In 2018 won Alene op 17-jarige leeftijd al X Factor

In het jaar dat Eden X Factor won, werd ze lid van het Israëlische leger. In Israël geldt nog steeds de dienstplicht. Ze dient als muzikante in een militaire band.

Ze draagt een aantal rubberen armbanden die elk naar een herinnering verwijzen. Haar favoriete armband is een herinnering aan een workshop aan Yale University, waar ze opgetreden heeft met een Joods-Arabisch koor dat Joden en Arabieren vredevol naast elkaar wil zien leven. Ook Alene hoopt daarop.

Als kind volgde de zangeres elf jaar balletles en begon pas daarna aan zanglessen. Op die leeftijd was ze vooral fan van soul- en popartiesten zoals Beyoncé, Chris Brown en Jennifer Hudson.Ze haalt haar inspiratie nu echter uit meer stijlen zoals opera en Arabische folk.

Servië – Hurricane

De groep Hurricane, opgericht in 2017, bestaat uit de vrouwen Sanja Vucic, Ksenija Knezevic en Ivana Nikolić. De leden zingen vooral in het Engels, maar ze hebben ook al drie nummers in het Servisch uitgebracht.

Sanja Vučić vertegenwoordigde het land al eerder op het Songfestival, meer bepaald in 2017 met het lied Goodbye (Shelter). Met dat nummer eindigde ze achttiende tijdens de finale in Stockholm. Vroeger was ze nog frontzangeres van de groep ZAA. Sanja werd geboren op 8 augustus 1993 in Krusevac. Momenteel woont ze in Belgrado waar ze studeert aan de faculteit filologie. Ze heeft een echte talenknobbel want de zangeres spreekt Servisch, Italiaans, Spaans, Engels én Arabisch. Sanja schreef de tekst van hun nieuw Songfestivallied.

Ksenija Knežević, van Montenegrijnse afkomst, was achtergrondzangeres voor Montenegro op het Songfestival van 2015, bij haar vader Knez. Met een dertiende plaats behaalde Montenegro toen haar beste resultaat ooit.

Ivana Nikolić zal de eerste keer op het Songfestival staan, zij begon met zingen in 2016 en is ook professioneel danseres. Ze werd zelfs al meerdere malen nationaal danskampioene.

Verenigd Koninkrijk – James Newman

James Newman is vooral bekend als liedjesschrijver. Hij schreef bijvoorbeeld Waiting All Night (waarvoor hij een BRIT-award won) voor Rudimental en Ella Eyre, Blame voor Calvin HarrisLet ‘Em Talk voor Kesha, Lay It All On Me voor Rudimental en Ed Sheeran en schreef verder ook voor Justin Bieber, Louis Tomlinson, Liam Payne, ZAYN, James Arthur en broer John.

De Brit werd dankzij zijn samenwerkingen met Kesha en Toni Braxton tweemaal genomineerd voor een prestigieuze Grammy. Deze Britse kandidaat zat in 2017 mee achter het Songfestivalliedje van Ierland, toen zonder succes. Broer John Newman, de jongste van de twee, is bekend van wereldhits als Love Me Again en Feel The Love (samen met Rudimental). Als zanger had hij tot nu toe het meeste succes met het liedje Therapy van Nederlandse dj Armin Van Buuren, waarop de stem van James te horen is. Dat lied werd een grote hit in verschillende landen.

Spanje – Blas Cantó

Deze Spanjaard werd geboren in 1991, in Ricote. In ons land is hij nog onbekend, maar in Spanje draait hij al even mee. Op 8-jarige leeftijd won hij de regionale finale van het Veo Veo-festival. Twee jaar later eindigde hij zelfs eerste in de nationale finale.

In 2004 nam Blas met het nummer Sentir deel aan Eurojunior, de Spaanse preselectie voor het Junior Songfestival. Daarin eindigde hij na María Isabel die de internationale finale won met het liedje Antes muerta que sencilla. Samen met vier andere kindsterren, richtte hij de boyband Auryn op in 2009. Onder andere Daniel Fernandez, die Spanje vertegenwoordigde op het Junior Songfestival in 2006, was deel van de groep. Hun carrière kreeg in 2011 een boost door hun deelname aan de nationale voorronde voor het Songfestival, Destino Eurovisión. In de finale moesten ze de duimen leggen voor Lucía Pérez.

Duitsland – Jendrik

Deze kandidaat werd in Hamburg als tweede kind uit een gezin van vier kinderen geboren en toonde al snel interesse in muziek. Op jonge leeftijd begon hij met viool en piano. Na zijn middelbare studies ging hij musical studeren aan de universiteit voor toegepaste wetenschappen in Osnabrück. Sindsdien schrijft hij zijn eigen muziek én voor de ukelele. Jendrik zelf is alvast heel gelukkig dat de keuze op hem is gevallen. ‘Het is echt een droom om Duitsland te mogen vertegenwoordigen op het Songfestival. Ik wil het tegen iedereen vertellen die ik tegenkom, omdat ik zo trots ben’, aldus Jendrik.

Hoofd van de Duitse delegatie, Alexandra Wolfslast liet al weten dat ze zijn gevallen voor de kwaliteit van Jendrik zijn optredens en manier van entertainen. De kandidaat zelf weet alvast met zijn geluk geen blijf. Nog voor zijn aanduiding had hij via TikTok en Instagram videootjes gemaakt waarin de artiest luidop droomde van een deelname aan het Eurovisiesongfestival. Ironisch: op zijn nummer kwamen veel haatreacties, waar Jendrik via sociale media gretig op inspeelt.

Frankrijk – Barbara Pravi

De echte naam van deze artieste is Barbara Piévic. Pravi is een afleiding van het Servische woord prava dat authentiek betekent. Op die manier wil ze haar Servische grootvader eren. Barbara heeft ook Iraanse roots, via haar Iraanse moeder. In 2019 en 2020 schreef Barbara de Franse inzending voor het Junior Eurovisiesongfestival, in 2020 won Valentina met die inzending. Nu probeert Barbara het op het Songfestival met Voilá.

Voor het Junior Eurovisiesongfestival was Barbara niet meteen overtuigd om een lied te schrijven. Iemand waarmee ze samenwerkt, overtuigde haar uiteindelijk. ‘Het is grensverleggend om een artiest te zijn. Ik was daar bang voor, maar gelukkig heb ik Igit en alle andere mensen met wie ik samenwerk.’

Barbara is een vrouw met een uitgesproken mening. Zo bracht ze in 2014 het lied Chair uit dat duidelijk maakte dat ze een versoepeling in de Franse abortuswet steunde, een noodsituatie voor abortus hoefde niet meer. Al haar liedjes gaan over een zekere kwetsbaarheid, zoals ook Voilà, waarin ze vraagt dat iemand naar haar zou luisteren.

Meer dan eens is de vergelijking gevallen met Edith Piaf, de wereldberoemde Franse zangeres. Daar zegt Barbara het volgende over: ‘Het is een enorm compliment. Ik zou ongelukkig zijn als ik mij zou ergeren aan die vergelijking. Ik noem het ‘het oude Franse lied’ omdat deze artiesten overleden zijn, maar hun liedjes zijn niet oud. De teksten blijven enorm actueel en de melodieën zijn zoals alle grote melodieën tijdloos.’

Azerbeidzjan – Efendi

Deze 28-jarige zangeres is een volhoudster want ze ondernam al vijf pogingen om voor Azerbeidzjan op het Songfestival te zingen. Ze heet voluit Samira Efendi, maar koos kortweg voor Efendi als artiestennaam. Naast zingen, houdt Efendi zich graag bezig met dansen, schilderen en pilates.

Het Songfestival is niet de eerste competitie waar ze aan deel heeft genomen. Zo werd ze al derde in The Voice of AzerbaijanZe nam ook deel aan andere shows zoals Yeni ulduz en de preselectie Böyük Səhnə. In 2017 werd ze derde in een internationale zangwedstrijd die in Kazachstan werd gehouden. Vorig jaar zong ze voor Azerbeidzjan in de wedstrijd Voice of Nur-Sultan.

Efendi ging in 2020 Cleopatra zingen voor Azerbeidzjan, maar het had niet veel gescheeld of Senhit had het voor San Marino gezongen. De zangeres nam zelfs een demo op van het liedje, maar weigerde alsnog. Dit keer zingt ze opnieuw over een sterke vrouw: Nederlandse spionne Mata Hari. Het nummer is gemaakt door hetzelfde team als vorig jaar, waardoor het nummer wel héél erg lijkt op het lied van 2020.

Nederland – Jeangu Macrooy

Singer-songwriter Jeangu Macrooy wordt in 1993 geboren in Paramaribo, Suriname. Zijn muzikale reis begint als hij op zijn dertiende een gitaar krijgt van zijn ouders en met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo vormt. Maar Jeangu wil meer, dus stapt hij in 2014 op het vliegtuig naar Nederland. Mede omwille van zijn homoseksuele geaardheid, want die past volgens de zanger niet in de machocultuur van zijn geboorteland.

Daar ontmoet hij producer/componist Perquisite, met wie hij een muzikale samenwerking aangaat en die hem tekent bij zijn label Unexpected Records. Het is meteen zijn introductie in de Nederlandse muziekwereld. Zijn eerste single,Gold, is te horen in een reclamespotje voor Game of Thrones. Jeangu staat niet veel later in het voorprogramma van o.a. onze Selah Sue.

Hij wordt Serious Talent op 3FM, meerdere malen genomineerd voor een Edison (Beste nieuwkomer en Beste album), is een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door en doet als Judas mee aan The Passion. Dat is een Nederlands muzikaal-Bijbels evenement over het lijden en sterven van Jezus Christus, dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden. In datzelfde jaar werd hij door Esquire genomineerd als Best Geklede Man.

Italië – Måneskin

Deze groep bestaat uit vier leden, de naam van de groep is ‘maneschijn’ in het Deens. De leden ontmoetten elkaar op de middelbare school in Rome en beslisten een band te starten. Een van de leden, de vrouw in de groep, is half Deens en aan haar vroegen de anderen om wat Deense woorden op te lijsten. Uiteindelijk werd gekozen voor Måneskin. Ze begonnen als straatmuzikanten en traden voor ongeveer dertig mensen op op een bijeenkomst van onafhankelijke platenlabels.

De groep brak door met een deelname aan de Italiaanse versie van X Factor in 2017. Het debuutlied van Måneskin is Engelstalig, in 2018 schakelden ze over op het Italiaans. Bij hun debuutalbum datzelfde jaar hoorde een documentaire, This Is Måneskin. Het lied voor het Songfestival Zitti e buoni (Zwijg en goed) is geïnspireerd door een leerkracht die de leden zei dat ze moesten zwijgen en goed zijn. Het staat op het tweede album van de groep staan, dat uitgekomen is op 19 maart.

Lees in onze kandidatenfiches alles over alle kandidaten van het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Publicité