Moscow 2009 halve finale 2

logo
Datum
14-05-2009
Locatie
Moscow
Aantal deelnemers
42
Terugtrekkende landen
Georgië, San Marino
Presentatie
Alsou Abramova, Ivan Urgant
Stemsysteem

Elk land gaf 1 tot 12 punten, zonder 9 en 11, aan zijn top-10

Winnaar
Alexander Rybak - Fairytale (Noorwegen)

Twee dagen na de eerste halve finale, vond de tweede plaats. Opnieuw plaatsten tien landen zich voor de finale op zaterdagavond. Frankrijk, Spanje en gastland Rusland stemden mee in deze halve finale.

Over 2009

De uitzending werd geopend met een reeks winnende Songfestivalnummers die vertolkt werden door Russische artiesten en dansorganisaties. Nadien verschenen de presentatoren, model Natalia Vodianova en persoonlijkheid Andrey Malahov, op het toneel, om opnieuw hun gebrekkige taalkunsten tentoon te spreiden aan de kijkers wereldwijd.

Natalia Vodianova & Andrey Malakhov

42 landen namen deel aan dit festival, met negentien ervan die het op deze avond tegen elkaar opnamen in de tweede halve finale. Van de eerste vijf liedjes plaatste slechts één nummer zich voor de finale, en dan nog wel dankzij de wildcard van de vakjury’s: het Servische lied over een schoen werd door de televoters op een tiende plek gezet, maar de juryleden zagen meer heil in de Kroatische inzending, en gaven die een finaleplek. Slovakije keerde na elf jaar afwezigheid terug naar het songfestival, maar zijn ballade kreeg slechts acht punten en werd voorlaatste.

De rode lantaarn was voor Intars Busulis uit Letland, die zorgde voor het eerste Russischtalige nummer uit een ander land dan Rusland zelf, en daarmee veel deining in eigen land veroorzaakte. Vooral de liedjes van Alexander Rybak uit Noorwegen en Aysel & Arash uit Azerbeidzjan boerden goed, en kregen topscores toegestopt uit nagenoeg alle andere landen. Het erepodium in deze halve finale werd vervolledigd door Urban Symphony uit Estland, dat het voor het eerst in zeven jaar tijd nog eens degelijk deed op het ESF.

Alexander Rybak

Twee artiesten van de avond hadden al Songfestivalervaring: Sakis Rouvas was derde geëindigd in 2004 met Shake It en had de editie van 2006 ook al gepresenteerd, maar nam nu opnieuw deel als zanger. Met This Is Our Night fietste hij naar de finale, maar daar kon hij zijn vorige prestatie niet overtreffen. Voor Slovenië nam een stel muzikanten deel dat een volledig instrumentaal lied wilde brengen, maar op de regels botsten die stelden dat er ook een vocalist(e) bij moest zijn. Zangeres Martina Majerle, die in 2003 en 2007 in het achtergrondkoor van haar land had gestaan, mocht enkele lijnen zingen en kwam iets prominenter in beeld, maar het leverde het land geen finaleplek op.

België en Nederland

België nam deel in de eerste halve finale.

Nederland werd vertegenwoordigd door De Toppers, een groep die toen bestond uit zangers Gordon, René Froger en Gerard Joling. Die laatste had in 1988 al deelgenomen aan het songfestival met Shangri-La, maar zou toch niet terugkeren. Ná de aankondiging van de NOS dat De Toppers intern waren aangeduid, trok Joling zich terug. Zanger Jeroen van der Boom, bekend van zijn hit Jij bent zo, verving hem. Op 1 februari hadden de heren hun eigen Nationaal Songfestival gekregen met zes liedjes in de race, en het publiek had overweldigend gestemd op Shine. In Moskou traden ze op met een geremixte versie van het lied en als The Toppers, maar die wijzigingen legden de Nederlanders geen windeieren: ze eindigden zeventiende, met tien opvallende punten uit Albanië.

The Toppers

De pauze en de punten

Na een optreden van een dansgroep die folkdansen uit verschillende landen uitvoerde, maakten Vodianova en Malahov de tien finalisten bekend. Alle favorieten plaatsten zich, en er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar toen kwam aan het licht dat de Spaanse omroep TVE, die deze halve finale live moest uitzenden omdat de kijkers konden stemmen, de uitzending met een dik uur vertraging had uitgezonden, en enkel beroep had gedaan op de stemmen van de vakjury. De EBU beloofde TVE te sanctioneren, maar haar deelname in de finale kwam nooit in het gedrang.

Resultaten

Advertentie