Duitsland

DUITSLAND

Zes deelnemers en songtitels Duitse voorronde bekend

De Duitsers selecteren hun song voor Lissabon op donderdag 22 februari vanuit een nationale finale gehouden in de hoofdstad Berlijn. Nu is ook bekend gemaakt wie daarin zijn kans gaat wagen.

Niet vijf, zoals eerder gecommuniceerd, maar zes artiesten nemen deel aan Unser Lied für Lissabon. De honderd leden van het panel met Songfestivalliefhebbers in en de twintig Duitse en internationale muziekexperts selecteerden de kandidaten. Volgens organiserende omroep ARD waren er in het begin 4.000 kandidaten die deelnamen aan selecties voor de voorronde. De deelnemers gaan nu op een driedaags writerscamp waar ze mogen samenwerken met vijftien nationale en internationale producers, componisten en tekstschrijvers. Daar moeten de potentiële liedjes voor het Songfestival uit voortkomen.

Op dinsdag 13 februari maakte de officiële Duitse Songfestivalwebsite ook de songtitels, tekstschrijvers en componisten bekend die voortvloeiden uit het writerscamp. De songs zelf worden op dinsdag 20 februari vrijgegeven, twee dagen voor de voorronde.

De zes deelnemers:

  • Xavier Darcy – Jonah
  • Ryk – You and I
  • Ivy Quainoo – House on Fire
  • Michael Schulte – You Let Me Walk Alone
  • Natia Todua – My Own Way
  • voXXclub – I mog DI so

Xavier Darcy en Michael Schulte schreven mee aan hun eigen songs. Jonah werd ook meegeschreven door Axel Ehnström. Die naam doet niet meteen een belletje rinkelen, maar onder het pseudoniem Paradise Oskar vertegenwoordigde hij Finland in 2011 op het Songfestival in Düsseldorf. Met Da Da Dam werd hij toen 21e in de finale.

Kandidaten met nodige ervaring 

Xavier Darcy kwam dit jaar met zijn debuutalbum de Duitse hitlijsten binnen, Ryk is musical director bij de acrobatenshow Fireworks of Gymnastics en Ivy Quainoo won in 2012 het eerste seizoen van The Voice of Germany en is de winnares met het meeste succes. Michael Schulte is dan weer vooral populair op het internet met zijn muziek, Natia Todua won het laatste seizoen van … jawel, The Voice of Germany. VoXXclub is de enige groep in de voorronde. Zij haalden platina met hun debuutalbum en sleepten ooit drie nominaties voor de belangrijke Duitse ECHO-awards in de wacht.

De Duitse voorronde zal om 20.15 uur live uitgezonden worden op drie zenders: Das Erste, ONE en Deutsche Welle. Vanuit België zap je gewoon naar die eerste zender om mee te kunnen kijken.

Duitsland is een van de slechtste leerlingen in de Songfestivalschool. Het land eindigde sinds 2012 niet meer in de top vijftien van het klassement, en de laatste drie edities werd het land twee keer laatste en een keer voorlaatste. Die laatste prestatie was te danken aan zangeres Levina en haar Perfect Life.

Advertentie